Den bosniske föraren fann för gott att avsluta sin karriär som chaufför i Sverige. Nu beger han sig återigen hem till Bosnien, där han på nytt kommer att ta upp sitt gamla yrke – som körskollärare(!). Speditören är i nuläget inte misstänkt för något brott.

Bosnisk körskollärare ger upp chaufförskarriär i Sverige – ”för dyrt”

Risiga transportfordon och körning på annans kort är några av de brott som trafikpolisen i Västerås har kunnat konstatera under den gångna veckan. Men det mest uppseendeväckande kan nog ändå sägas vara den bosniske chauffören som saknade förartillstånd och som brutit mot kör- och vilotiderna på ett sätt som totalt kostade honom 6 500 kronor. Och som lök på laxen berättar föraren att han ska återgå till sitt vanliga jobb hemma i Bosnien – som körskollärare.

Helgen efter att yrkestrafikveckan är över, är det även slut på Polismyndighetens utbildningar i Västmanland som bland andra bilinspektör Roger Ogemar har varit engagerade i som instruktör. Därmed kan han och hans kollegor ta ett nytt tag om yrkestrafikkontrollerna, som genast tar ny fart igen.

Förra helgen, på lördagskvällen, inleder man verksamheten genom att samarbete med IGV-polisen (ingripandeverksamheten). Målsättningen är att genomföra taxikontroller i de centrala delarna av Västerås.
– Men då det inte var lönehelg visade det sig att de flesta skötte sig ganska bra, berättar Roger Ogemar.

Den tunga trafiken lockar bilinspektören och hans kollegors intresse. Ett trailerekipage på väg genom staden består av en holländsk dragbil. Och det går lite för fort.
– Vi stoppade honom på grund av en hastighetsöverträdelse. I samband med kontrollen noterade vi att föraren använde sin systers färdskrivarkort, förklarar Ogemar.

Trots fusk med ”annans kort”, kunde man konstatera att föraren hade ett antal kör- och vilotidsöverträdelser.
– Det resulterade i böter om 6 750 kronor efter straffreduceringen, ett omhändertaget förarkort och förbjuden fortsatt färd innan godkänd vila uttagits.

Dagen därpå, på söndagskvällen, bjuder på en del träffar på Karleby kontrollplats, berättar Roger Ogemar.
– Av de ekipage som kontrolleras är det ett bekant lokalt, svenskt åkeri som utmärker sig. Två ekipage som transporterar livsmedel för Coop är i så dåligt skick rent tekniskt att de inte får fortsätta. Men då inte tekniskt körförbud kan föreläggas, så vänds ett ekipage tillbaka till Västerås för fordonsbyte.


Det andra ekipaget repareras
hjälpligt på plats innan fortsatt färd, med ett kort föreläggande – i det här fallet skulle fordonet ställas in för besiktning inom ett dygn.
– Då detta försenar leveransen så skickar företaget en extrabil för att hinna leverera varorna i Stockholm.

Men att det blev fel första gången innebär inte nödvändigtvis att det blir rätt den andra gången.
– Det fordonet kan vi konstatera framförs av en förare som kör på annans kort, vilket resulterar i 4 000 kronor i böter och omhändertaget förarkort, förklarar Roger Ogemar.

Fusk med förarkort och risiga fordon i all ära. Det är illa nog, men Ogemar har mer att berätta som får oss att höja på ögonbrynen.

Bilinspektören börjar med att förklara att man i onsdags, direkt på morgonen, stoppar ett svenskregistrerat ekipage i trakterna kring Köping. Bakom ratten sitter en bosnisk förare. Det visar sig att föraren saknar förartillstånd.
– Då föraren är tredjelandsmedborgare kontaktar vi gränspolisen, vilka efter förhör med föraren beslutar om att det räcker med en dokumenterad uppmaning att lämna landet.

Den bosniske föraren får böta 6 500 kronor för kör- och vilotidsbrister och för det saknade förartillståndet. Han berättar för Ogemar att han ska återvända till Bosnien eftersom han tycker att det är för dyrt att köra lastbil i Sverige.
– Han berättade att han ska söka sig tillbaka till sitt gamla yrke som han hade i Bosnien.

Vad arbetade han med där?
– Han var körskollärare, avslutar Roger Ogemar som nu har svårt för inte dra på smilbanden.

Om artikeln

Publicerad: 2019-10-25 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Förartillstånd Trafikpolisen Transportfusket Västerås