Dansk trafikpolis avslöjade omfattande fusk i dansk-tysk åkeriverksamhet

I torsdags stoppade danska Tungvognscenter Öst en tyskregistrerad dragbil vid Köge. Polisen kunde snart konstatera att frakthandlingarna var falska och nu tvingas åkeriet att betala 255 000 danska kronor, närmare 390 000 svenska, för att få tillbaka sin lastbil.

Torsdagen den 29 augusti, samma dag som rätten i Roskilde dömde en slovensk förare och och ett slovenskt åkeri till sammanlagt motsvarande 765 000 svenska kronor i böter för manipulation av en färdskrivare, stoppade Tungvognscenter Öst en tyskregistrerad lastbil på en väg i trakterna runt Köge.

Chaufförens förklaringar och de frakthandlingar han visade upp stämde inte överens om hur och var han kört. Efter ett kortare förhör erkände föraren att hans frakthandlingar var falska.

Polisen kunde dessutom konstatera att chauffören hade kört sex otillåtna cabotagetransporter i Danmark under de senaste nio dagarna.

Chauffören, som arbetar för ett tyskt transportföretag som tillika är ett dotterföretag till en dansk åkeriverksamhet, anhölls och blev transporterad till polishuset för vidare förhör.
– Chaufförens förklaringar under förhöret gav upphov till misstankar om ytterligare omfattande fusk i den danska åkeriverksamheten och därför bad vi om hjälp från våra kollegor i Tungvognscenter Syd där verksamheten är belägen, berättar kommissarie Henrik Fobian hos Midt- og Vestsjællands Politi.


I samband med en husrannsakan
på företagsadressen blev en av åkeriets lastbilar stoppad av polisen, och även i det fallet kunde man konstatera förfalskade frakthandlingar.
– Det innebar att vi skickade ut fler poliser på vägarna för att hitta andra lastbilar som tillhörde åkeriet, vilket gav full pott. Vi fann ytterligare två lastbilar som körde med falska handlingar, förklarar Henrik Fobian.

Åkeriägaren är nu anklagad för dokumentförfalskning samt för otillåtet cabotage med fyra av verksamhetens lastbilar.

Åkaren valde att frivilligt betala in en deposition om 250 000 danska kronor (drygt 300 000 svenska) för att få tillbaka tre lastbilar som tagit i beslag av polisen, som man tagit som säkerhet för att täcka böterna.
– Jag är riktigt glad eftersom det på inget sätt ska löna sig att bedriva olaglig verksamhet här i Danmark, säger Henrik Fobian.

Han menar att man nu har slagit till mot otillåten cabotagetrafik och dokumentförfalskning och menar att åkeriägaren i fråga kan se fram emot ett omfattande rättsligt efterspel.
– Något som våra medarbetare med stor specialkunskap har kunnat påvisa. Vårt samarbete mellan våra Tungvognscenter har verkligen varit effektivt i det här ärendet. Och alla har agerat med hög professionalism, snabb respons och med rätt krafter, avslutar en nöjd poliskommissarien Henrik Fobian.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-03 17:26
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotage Rättsfall Schysta villkor Transportfusket Tungvognscenter Öst Tungvognscenter Syd