765 000 i böter för manipulation av färdskrivaren

Danska Tungvognscenter Öst ertappade i vintras en slovensk förare med en manipulerad färdskrivare i sin dragbil. Rätten i Roskilde dömde nyligen både chauffören och åkeriet till skyhöga böter.

Rättsärendet tar avstamp i en fordonskontroll som Tungvognscenter gjorde i december förra året. En slovensk dragbil stoppades på motorvägen vid Kögebukten och polisen kunde konstatera att lastbilens färdskrivare var manipulerad.

Sedan den aktuella dagen i december har utredningsarbetet pågått, med omfattande undersökningar av lastbilen och analyser av kör- och vilotidsdata, vilket resulterade att man i torsdags kunde dra ärendet i rätten.

Under rättegången fanns både den slovenske föraren och åkeriets advokat på plats.

Efter att ärendet hade dragits inför rätten, valde domaren att gå på åklagarens linje och dömde föraren att betala böter på 168 000 danska kronor, vilket motsvarar cirka 255 000 kronor. Likaså förlorade föraren rätten att köra i Danmark under de kommande fyra åren.


Åkeriet dömdes samtidigt
till böter på 336 000 danska kronor, cirka 510 000 svenska.

Både föraren och åkeriet har nu två veckor på sig att bestämma sig för om de vill överklaga domen.

Poliskommissarie Henrik Fobian hos Midt- og Vestsjællands Politi menar att domen sänder en tydlig signal till omvärlden.
– Det är uppenbart att det är livsfarligt och ansvarslöst att ha en förare på vägen som inte får den vila som han behöver. Man törs knappast tänka på konsekvenserna av att en lastbilschaufför somnar bakom ratten på en motorväg under rusningstrafik, säger han.

Han tillägger att domen skickar ett budskap till både åkare och förare att det inte är värt att manipulera färdskrivaren,
– Det finns många åkare och förare som är stolta över att utföra sitt arbete i enlighet med gällande regler. Men de drabbas negativt varje gång ett annat åkeri ertappas med konkurrenshämmande fusk, avslutar han.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-03 15:47
Kategori: Nyheter
Taggar: Transportfusket Tungvognscenter Öst