Morell (SD): Olika inför lagen ”inte acceptabelt”

Bilinspektör Roger Ogemar lyfter i sin debattartikel av den 8 mars, olikheten inför lagen mellan svenska och utländska förare som begår brott i Sverige. Så snart det handlar om exempelvis dagsböter eller penningböter, läggs ärenden ner om den misstänkte har en adress utanför Sverige. Thomas Morell (SD) reagerar på Ogemars artikel och delar här med sig av sina tankar kring den.

Bilinspektör Roger Ogemars debattartikel fortsätter att ge eko. Igår berättade vi om vad kammaråklagare Johan Bülow på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö ansåg. Idag är det Thomas Morell (SD) som delar med sig av sina reaktioner och åsikter.

Morell menar att problemen som beskrivs i den är synnerligen allvarliga då det visar på uppenbara skillnader mellan svenska förare och utländska dito, förklarar Thomas Morell.
– Det ska inte vara så enkelt att man som utländsk ska kunna neka till brott och vara medveten om att det svenska rättsväsendet lägger ner åtalet enbart för att bostadsadressen är utanför Sverige, tillägger han

En av de viktigaste rättsprinciperna är att man ska vara lika inför lagen och så ska förhållandet också vara vid kontroll av den yrkesmässiga trafiken.
– Att ständigt bötfälla svenska förare och åkerier samtidigt som brott utländska aktörer gör sig skyldiga till läggs ner, är inte acceptabelt, säger Morell vidare.


Att vi har det här förhållandet
i vårt rättssystem är mycket allvarligt, fortsätter Morell.
– Det får i slutänden människor att misstro hela systemet, säger han.

Det är uppenbart att det finns brister i rättsapparaten och det är troligen en kombination av otillräcklig kompetens och tidspress som snabb leder till nedlagda ärenden.

För att komma tillrätta med dessa brister i hanteringen av brott begångna av utländska aktörer, är Thomas Morell inte främmande inför att se över möjligheten med sanktionsavgifter.
– Det finns svagheter i det systemet också, men hellre det än den situation vi har idag. Likhet inför lagen är en viktig princip och den måste värnas, avrundar Thomas Morell.

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-12 16:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Rättssäkerhet Rättssystemet Schysta villkor SD Sverigedemokraterna Thomas Morell Transportfusket