Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Fotograf: Göran Rosengren

Dansk polis på offensiven mot transportfuskarna

Danska Tungvognscenter Syd och Miljöstyrelsen i Danmark utförde nyligen en gemensam kontroll av bland annat avfallstransporter på E45 vid Ustrup strax utanför Padborg. Under två dagar kontrollerades totalt 78 lastbilar, varav 64 registrerade utomlands. Och på nytt strömmar pengarna in till den danska staten.

– Vid Ustrup blev en 37-årig rumänsk chaufför, i ett rumänskt ekipage, åtalad för att ha brutit mot kör- och vilotidsreglerna, obetald vägavgift samt flera mindre fel och brister på lastbilen, berättar Stig Simonsen, kommissarie och chef för Tungvognscenter Syd.

Simonsen berättar vidare att böterna landade på totalt 71 000 danska kronor (cirka 95 000 svenska) och att lastbilen blev tagen i beslag i ett dygn tills åkeriet hade betalat in ett förskott på bötesbeloppet.

Dagen därpå var det återigen dags för polisen att plocka fram det ”stora” bötesblocket.
– En 49-årig tysk chaufför, i ett tyskt ekipage, fick erfara att det inte var en hållbar lösning att köra med en annan persons förarkort, säger Stig Simonsen.

Chauffören hade under en längre tid använt sig av en bekants förarkort för att på så sätt kunna köra mer än vad lagen tillåter.
– Överträdelserna renderade i böter på 149 000 danska kronor (närmare 200 000 svenska), vilka betalades inom loppet av några timmar.

Efter att föraren hade hållit sin lagstadgade vila, kunde han fortsätta färden.

Under de två dagarna som kontrollen varade, fick totalt sex fordon föreläggande om kontrollbesiktning då det visade sig att de hade fel på bromsarna. Fyra rapporter skrevs för överträdelser av reglerna om farliga avfallstransporter.

Vidare hittades allvarliga brister på tio lastbilar. Fem utländska ekipage visade sig ha manipulerat Adblue-systemen.

Enligt vad tidningen Proffs erfar, ogiltigförklarar den danska polisen gemenskapstillstånden för dem som manipulerar Adblue-systemen eftersom de därmed inte uppfyller de miljökrav som ställs för att erhålla ett sådant tillstånd. Något som kan få kännbara konsekvenser för fuskarna, som därmed blir rapporterade för olaga yrkesmässig trafik. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-05 10:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Adblue Avfallstransporter Danmark Trafikpolisen Tungvognscenter Syd