Listar alla artiklar taggade med: SÅ

Mats Gagner är en av åkarna som drabbas av Trafikverkets långa beslutstider. Foto: Mats Gagner.

Sveriges Åkeriföretag om dispenser för specialtransporter

Trafikverkets långa beslutstider för dispenser är problematiska för åkerier som utför specialtransporter. När Trafikverket införde ett system för dispensansökan vid namn Trix blev livet lättare för de aktuella åkerierna, men i dag fungerar det inte särskilt bra. ”Trafikverket har ändrat sin process och organisation för att handlägga ärenden. Man handlägger i turordning och har delat upp det i ärendekategorier”, säger Peter Svensson på Sveriges Åkeriföretag.
Foto: Circle K.

Åkerier bromsar omställningsplaner av fordonsflottan

Ny rapport visar att 80 procent av Sveriges åkerier bromsar sina omställningsplaner av fordonsflottan. El är inte en universallösning för grönare yrkestrafik. I en färsk rapport från Circle K framkommer att det fortsatt behövs en palett av drivmedel, särskilt inom lätt- och tung godstrafik. Samtidigt uttrycks en oro över en osäker politisk riktning framåt och 3 av 4 anser att deras verksamhet aldrig kommer kunna bli helt klimatneutral.
Genrebild. Foto: Sveriges Åkeriföretag

SÅ: ”Åkeriföretag inom bygg- och anläggning hårt drabbade av höga bränslepriser”

45 procent av åkeriföretagen som kör inom bygg- och anläggning har inte kunnat kompensera alls för det ökade bränslepriset. Bygg- och anläggning är ett segment där regelbundna prisjusteringar, så kallade indexregleringar, ofta saknas vilket innebär en svår situation för många åkerier. Höga kostnader och stora svårigheter att höja priset gör det svårt att få affärerna att gå ihop över huvud taget. Det skriver Sveriges Åkeriföretag, SÅ, i ett pressmeddelande.