Manipulation

Listar alla artiklar taggade med: Manipulation

Bilinspektör Roger Ogemar (3:dje från höger) och trafikpolis Kjell Andersson (5:e från höger) deltog i Roadpols seminarium i italienska Cremona i mars.

Internationell ”trafikpolisträff” ska göra livet svårare för transportfuskarna

Den 22-25 mars arrangerade Roadpol ett seminarium i italienska Cremona. Roadpol kan beskrivas som en organisation för EU:s trafikpoliser och varje år samlas två representanter från varje EU-land för att få kunskaper och bland annat dela med sig av varandras erfarenheter. Temat för årets Roadpol Masterclass-seminarium var manipulation av färdskrivare. Sverige representerades av trafikpolis Kjell Andersson, Göteborg och bilinspektör Roger Ogemar, Västerås. Invigningen skedde med pompa och ståt, media och i ”dekorerade personer” med höga befattningars närvaro.
Samma åkeri men annan dragbil och annan förare.

Åkeriet som bad bilinspektören ”fara åt helvete” i nytt manipulationsärende

För några månader sedan utspelade sig en annorlunda händelse på polisens kontrollplats vid Helsingborg. För att göra en lång historia kort så handlade det om ett utländskt ekipage där polisens misstankar var flera till antalet. En tumultartad kontroll som slutade med att såväl föraren (som inledningsvis belades med handfängsel) som ekipaget försvann från platsen. Och trots välgrundade brottsmisstankar, slutade det hela med att chauffören efter ett åklagarbeslut kunde dra iväg med ekipaget utan att någon teknisk undersökning hade hunnit göras.
Men ibland är världen liten. I fredags i förra veckan var det dags för ett slags ”återförening”.
MÅNADENS LEDARE

Manipulation kostade 320 000 i Danmark – men inget i Sverige

Under en poliskontroll av ett polskt trailerekipage uppstår misstankar om att dragbilens färdskrivare kan ha manipulerats, liksom avgasreningssystemet. Polisen misstänker även att det rör sig om en otillåten cabotagetransport. Värst av allt är att chauffören kan tänkas ha använt narkotiska preparat. Snabbtestet som görs på kontrollplatsen visar positivt. Tumult uppstår, vilket slutar med att chauffören beläggs med handfängsel.