Foto: Arom-Dekor Kemi AB Foto: Arom-Dekor Kemi AB

Google noterar 250-procentig ökning på sökningar om AdBlue-manipulation

Den minskade ammoniaktillverkningen till följd av de höga gaspriserna riskerar att skapa brist på AdBlue. Det kan i så fall innebära att såväl lastbilar som skogs-, lantbruks- och entreprenadmaskiners tvingas att stanna. Och landets åkare är uppenbart oroliga för vad brist på tillsatsmedlet kan innebära för verksamheten.

Flera ledande distributörer flaggar för att det kan bli brist på tillsatsmedlet AdBlue. Detta på grund av att den viktiga ingrediensen ammoniak kan bli en bristvara när gaspriserna skjuter i höjden som en följd av kriget i Ukraina.

På sociala medier kan man notera att oron hos AdBlue-användarna ökar. I vissa fall märks desperata ”nödrop” där företagare söker information om hur man kan manipulera avgasreningssystemet för att på så sätt kunna fortsätta att köra med de fordon som kräver tillsatsämnet.

Enligt Google har sökningar på begreppet ”koppla bort AdBlue” ökat med 250 procent på senare tid.

Även på politisk nivå har man uppmärksammat problemet. Till exempel har riksdagsledamoten Thomas Morell (SD) i en interpellation till energiminister Khashayar Farmanbar (S) ställt frågan om vilka åtgärder han och regeringen avser att vidta ”för att förhindra ett omfattande stopp i landets logistikflöden med anledning av bristen på Adblue”.

Arom-Dekor Kemi AB är en av de största tillverkarna och leverantörerna av AdBlue i Sverige. I en kommentar till Jordbruksaktuellt uppger marknadsansvarige Madeleine Olsen att man fått högre kostnader men att man inte idag har några problem att leverera till sina kunder.
– Vi har inga problem med leveranser men vi märker av bristen genom att råvarorna vi köper in blir dyrare och det högre priset drabbar också slutkunden, säger hon till tidningen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-03-29 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Adblue Gaspriser Manipulation Miljö Ukraina