Fotot är taget i ett annat sammanhang. Foto: Jonathan Petersson

416 körde för fort vid dansk tungkontroll

Under en så kallad ”multikontroll”, kontrollerade danska Tungvognscenter Syd tillsammans med en rad andra myndigheter nyligen cirka 200 fordon på rastplatserna Ustrup V och Ejer Baunehøj. Ett flertal åkeriägare och chaufförer fick känna på de danska myndigheternas hårda nypor.

Ett antal myndigheter hade laddat upp för kontrollinsatsen. Utöver polisen fanns även danska Livsmedelsverket, Transportstyrelsen, Arbetsmiljöverket och Tullverket på plats.

Den två dagar långa insatsen resulterade i 97 rapporter till yrkestrafiken, varav 30 gällde fordonsbrister.

Utöver dessa saknade sju fordon yrkestrafiktillstånd. 23 rapporter grundade sig på djurtransporter som inte följde reglerna. Sju hade inte betalat vägavgiften. Till exempel.

Enligt polisinspektör Jesper Engelund, som är chef för hund- och trafikavdelningen vid Sydøstjyllands Politi, har kontrollinsatser av den här typen en förbyggande effekt.
– Vi får till exempel bort ett antal trafikfarliga fordon från vägarna, säger han.

En av de rapporterade transporterna handlar om en ukrainsk medborgare som körde för ett polskt transportföretag. Förartillståndet som mannen visade upp var utställt av ett annat åkeri än det han körde för. Detta är olagligt och fordonet klampades till dess åkeriet hade betalat böterna på 37 500 DKK (motsvarande cirka 54 000 SEK).

En dansk lastbil som blev kontrollerad visade sig ha en digital färdskrivare som levde sitt eget liv. Det gick varken att skriva ut remsor eller ens ta ut förarkortet ur den.

Vid en närmare kontroll visar det sig att plomberingen är bruten.

Polisen tar kontakt med verkstaden som hade plomberat skrivaren och strax därpå får ärendet en vidare omfattning. Verkstaden i fråga var nämligen inte auktoriserad att utföra arbeten med färdskrivare.

Förutom chauffören och åkeriet, har nu även verkstaden efterräkningar att vänta.

Vid kontrolltillfället hade polisen passat på att ställa upp en automatisk fartkamera strax före avfarterna till rastplatserna, där hastigheten var nedsatt till 50 Km/h. Sammanlagt rapporterades 416 bilister för fortkörning, varav tio blev av med körkortet.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-12 15:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Manipulation Schysta villkor Tungvognscenter Syd