Laddstation för ellastbilar i Växjö. Laddstation för ellastbilar i Växjö.

Laddstation för tung trafik öppnar i Växjö

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars fortsätter att satsa på elektrifiering av tunga vägtransporter. Nyligen öppnade två supersnabbladdare hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Finnvedens Lastvagnar i Växjö. Med 41 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning.

Växjö har ett strategiskt viktigt läge vid E4:an, med direkt förbindelse norrut mot Jönköping och Stockholm och söderut mot Malmö och Köpenhamn. Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
– Vi är därför övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Helen Axelsson, chef B2B Sales OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar räknar med att i Europa kommer 70 procent av nyförsäljningen av tunga lastbilar bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar idag totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-15 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Ellastbil Laddinfrastruktur Laddstation OKQ8 Skellefteå Kraft Volvo Lastvagnar