Nu öppnar OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars en publik laddstation för unga fordon även i Uppsala. Nu öppnar OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars en publik laddstation för unga fordon även i Uppsala.

Laddstation för tung trafik öppnar i Uppsala

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars fortsätter satsa på elektrifiering av tunga vägtransporter. Nyligen öppnade två supersnabbladdare hos Wist Last & Buss AB på Bolandsgatan 8B i Uppsala. Med 41 laddstationer totalt är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Uppsala har ett strategiskt viktigt läge vid E4:an och är en viktig knutpunkt i Mälardalsregionen.

Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
– Vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Helen Axelsson, chef för B2B Sales OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar räknar med att i Europa kommer 70 procent av nyförsäljningen av tunga lastbilar bestå av batterielektriska fordon år 2030 och att ellastbilar som drivs av förnybar el kommer att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar idag totalt 41 platser uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

Laddstationen hos Wist Last & Buss, Bolandsgatan 8B i Uppsala kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. På plats finns två laddare med en kontinuerlig effekt på 350kW och en ny typ av betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

Invigning av den nya laddstationen kommer att ske hos Wist Last & Buss på Bolandsgatan 8B den 17 april.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-28 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Ellastbil Klimatomställning Laddinfrastruktur Laddstationer OKQ8 Skellefteå Kraft Volvo Lastvagnar