Foto: Ungerska Polisen. Foto: Ungerska Polisen.

Åkerier blockerar Ukrainas största gränsövergång

Ungerska åkerier protesterar vid Záhony-gränsövergången till Ukraina sedan klockan 10:00 i går genom att bromsa lastbilarnas rörelser. De kräver restriktioner för ukrainska åkerier som verkar i EU. Även slovakiska åkerier har anslutit sig till protesterna.

Ungerska åkeriföreingen Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – MKFE, meddelade fredagen den 8 december att åkerierna fått klartecken av lokal polis att genomföra en demonstration vid gränsövergången Záhony-Csop måndagen den 11 december mellan klockan 10 och 15.

Precis som de polska och slovakiska protesterna som har pågått i flera veckor, är syftet med den ungerska kampanjen att uppmärksamma EU-kommissionen och den ungerska regeringen på ”den allvarliga snedvridningen på marknaden som uppkommit på grund av avtalet mellan EU-kommissionen, Ukraina och Moldavien om den delvis utökade liberaliseringen av godstransporter på väg”.

Hundratals ungerska åkerier befinner sig nära konkurs som ett resultat av att ukrainska åkerier tillåts verka på EU-marknaden”, sade MKFE:s generalsekreterare Tivadar Árvay till den ungerska nyhetsbyrån på lördagen. Árvay sade att med tanke på krigssituationen tillåter EU ukrainska åkerier att komma in på den gemensamma marknaden, främst för humanitära förnödenheter.

Det tillfälliga tillståndet har förlängts till juni 2024 vilket har resulterat i att de körda milen för ukrainska lastbilar på ungerska vägar har ökat med mer än 30 procent medan körda mil för ungerska fordon har minskat med 4 procent.

Han tillade att ukrainska åkerier, som kommer från en helt annan ekonomisk och juridisk miljö, har olika kostnader och omfattas inte av EU:s regler. Ukrainska åkerier erbjuder en betydande prisfördel och snedvrider konkurrensen inom logistiksektorn i medlemsstaterna, betonade Tivadar Árvay.

Vi har bett EU:s transportkommitté att se över sitt avtal med Ukraina och att ta hänsyn till EU:s medlemsländers intressen inklusive ungerska åkerier och att inte tillåta ukrainska åkerier att komma in i Europeiska unionen för en verksamhet som inte var syftet och de ursprungliga avsikterna har överskridits sedan länge”, sade Tivadar Árvay.

Enligt den ungerska polisen var väntetiden för lastbilar att passera gränsen från Ungern till Ukraina vid Záhony klockan 08.00 i förrgår morse, mer än 48 timmar. Därför leder om godstrafiken mot den ungersk-rumänska gränsen.

På söndagseftermiddagen meddelade Union of Road Transporters of Slovakia att de ska fortsätta sin protest vid den ukrainska gränsen. Lastbilar blockerar gränsövergången från klockan 15:00 och tills vidare, skriver Trans.INFO.