EU-kommissionen
Listar alla artiklar taggade med: EU-kommissionen
Återvändandekrav och kombitrafikförändringar ökar utsläppen
Under förra veckan publicerade EU-kommissionen resultatet av två studier som beställdes 2020 för att bedöma den förväntade effekten av mobilitetspaketets återvändandekrav för fordonen och cabotagekvoter för kombitrafiken. Resultatet visar att det kan leda till ökat utsläpp av CO2 med upp till 3,3 miljoner ton varje år.
”Äntligen ett förslag från EU-Kommissionen om YKB”
Det har tagit tid för EU att komma med ett förslag om hur YKB ska hanteras under pandemin. Även regeringen har fått kritik för att ha tvekat. Nu har emellertid ett förslag kommit från EU och Johan Danielsson (S) kommenterar detta.
”EU-kommissionen bär ett tungt ansvar för ett otydligt regelverk”
Förvaltningsrättens dom som gav Samskip Sia rätt öppnar för längre lastbilstransporter, chaufförer som riskerar komma i kläm och syftet med kombitransporter – miljön - kringgås. Och om aktörer som använder järnväg i sin kombitrafik själva ska bestämma var de ska lasta om, kan även de som använder sjöfart komma att vilja ha samma fördel det utgör.
EU godkänner svensk skattebefrielse på biogas
Nu har beskedet kommit att EU-kommissionen godkänner Sveriges ansökan om statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas och biogasol.
EU ger Transportstyrelsen rätt i skärpt tolkning av hälsokrav, men öppnar för egen tolkning
Peter Lundgren (SD), ställde EU-kommissionen en fråga om Transportstyrelsens skärpta tolkning av EU:s medicinska hälsokrav. Transportstyrelsen har sagt att de måste följa EU:s direktiv, men nu har svaret kommit. Kommissionen ger Transportstyrelsen rätt, men visar även att de nationella myndigheter faktiskt får lov att göra egna tolkningar.
EU:s tidsfrist löper ut – tillfälliga kör- och vilotidsreglerna upphör
De tillfälliga kör- och vilotidsreglerna som tillåtits på grund av covid-19, upphör att gälla från och med klockan 23.59 onsdagen den 14 april. Transportstyrelsen har hos EU-kommissionen ansökt om tillstånd att förlänga sitt beslut.
Chauffören Roland: ”Den skärpta tolkningen av hälsokraven är orimlig”
Roland Brandt har för andra gången i sitt liv fråntagits sitt körkort på grund av epilepsi. Roland drabbades av två anfall i maj och juli 1988. Läkaren skriver i sin utredning att anfallen kan ha utlösts av den stress om fanns i Rolands liv just då. Upprepade EEG-undersökningar har varit utan avvikande fynd och anfallen har uteblivit. Likväl får han nu inte köra lastbil längre.
Svårt för ytterligare ändringsförslag att få majoritet
Tisdagen den 21 januari röstades Mobilitetspaketet igenom och nu återstår den stora finalen. Tisdagens omröstning gick snabbt då det handlade om ”ja” eller ”nej” till de tre delarna. Motståndarna varnar för att fira alltför mycket redan nu, men frågan är om det finns förutsättningar att få majoritet för nya motdrag.
EU-kommissionen ”kovänder” om återvändandekravet
Under fredagen den 20 december godkände en majoritet av EU-länderna det reformerade mobilitetspaketet, men i sista minuten gjorde EU-kommissionen ett ingripande som kan komma att komplicera ansträngningarna att slutföra arbetet med mobilitetspaketet. Åter är det återvändandekravet och kombitransporterna som skapar oro.
Lundgren om kommissionärens svar gällande förartillstånd: ”Man tar sig för pannan”
Under 2017 fick 108 233 förare från länder utanför EU förartillstånd utfärdade i något av unionens medlemsländer. Därefter kan dessa helt lagligt ta anställning i ett åkeri med bas i EU för att köra internationell godstrafik här. Hela 60 procent av de utfärdade förartillstånden hade polsk myndighetsstämpel, vilket upprörde flertalet politiker, däribland sverigedemokraten och tillika EU-parlamentarikern Peter Lundgren. Han skickade omgående frågor till EU-kommissionären Violeta Bulc – och nu har Lundgren fått svar. Eller åtminstone ett brev från Bulc.