Frode Laursens första eActros-dragbil. Foto: Martin Gravgaard/Frode Laursen. Frode Laursens första eActros-dragbil. Foto: Martin Gravgaard/Frode Laursen.

Första danska eActros i drift hos Frode Laursen

Som första danska kund har Frode Laursen i Vitten precis tagit en eActros 300 LS City Tractor i drift. Bilen var på plats under Frode Laursens 75-årsfest förra månaden där den bidrog till att markera nästa stora steg i företagets omställning till nollutsläppstransporter.

Eldragbilen, som ska distribuera mat på Jylland med en City Trailer, är den första i en serie eldragbilar som Frode Laursen har beställt på Mercedes-Benz fabrik i Wörth.

Transportchefen på Frode Laursens danska vägdivision, Allan Munkholm Poulsen, är glad över nyförvärvet av den första eActrosen. Han säger: ”De senaste åren har utvecklingen inom ellastbilar gått väldigt snabbt och vi kan nu sakta börja möta våra kunders önskemål om eltransporter. Redan i dag kan räckvidd och lastkapacitet ingå när vi pratar lokal distribution och det blir bara bättre med de framtida elbilar vi får.”

Innan specifikationen och beställningen av eldragbilarna fastställdes, skedde en omfattande eConsulting-process i vilken de enskilda rutterna och tidslinjerna analyserades. Ett förarbete som gav en mycket bra överblick över vad de enskilda bilarna kan prestera och vilken laddinfrastruktur som måste finnas på plats och eventuellt även hos samarbetspartners.

Nya eActros 300 LS har under de första dagarna i drift på Östjylland haft en räckvidd på upp till 300 km på en laddning. Den för en Citydragbil långa räckvidden beror inte minst på den unika eAxel, där hela drivlinan finns.

De installerade batterierna har totalt 336 kWh och kan laddas med upp till 160 kW. Det betyder att eActros 300 LS kan laddas från 20 – 80 procent på drygt en timme. dragbilen kommer med MirrorCams och ett omfattande säkerhetspaket som bland annat innehåller högersvängsradarn Active Sideguard Assist som både varnar och bromsar om det finns personer eller föremål i fordonets hela svängområde.

eActros 300 LS är den första elektriska dragbilen från Mercedes-Benz Trucks. Nästa månad kommer den stora eActros 600, med en förväntad räckvidd på över 500 km, att presenteras i Hamburg.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-08 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: eActros Ellastbil Fossilfria transporter Frode Laursen Klimatomställning Mercedes-Benz Miljö