Volvos medeltunga lastbilar får längre räckvidd

Volvo Lastvagnar introducerar nya, mer kraftfulla batterier för sina medeltunga lastbilar. Det ger en räckvidd på upp till 450 km och möjliggör elektrifiering av ännu fler transportuppdrag i städer.

De nya batterierna i de medeltunga lastbilarna Volvo FL och Volvo FE Electric har 42 procent extra batterikapacitet vilket enligt Volvo ger en räckvidd på upp till 450 km på en laddning.

Detta betyder att lastbilarna lämpar sig för de flesta körningarna i stadsmiljö och samtidigt ge kraft till utrustning för energikrävande uppdrag som sophantering och bygg- och anläggningsarbeten. Den extra energin kan även användas för stadskörning under långa skift, utan att behöva ladda om.

De förbättrade batterierna ger en räckvidd på upp till 450 km för Volvo FL Electric och upp till 275 km för Volvo FE Electric.

Den ökade kapaciteten innebär att färre batterier behövs för att ge samma kraft som idag. Om kundens uppdrag kräver kortare sträckor kan de öka sin nyttolast med färre batterier, då varje borttaget batteri möjliggör 500 kg mer nyttolast.
– För vissa kunder är det viktigare att få extra lastkapacitet än att maximera räckvidden. Vi jobbar tätt ihop med våra kunder för att de ska kunna välja den bästa lösningen för sina uppdrag, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

De uppdaterade Volvo FL och FE Electric kan beställas redan nu för leverans under hösten 2023.

Sedan Volvo Lastvagnar började producera helelektriska lastbilar 2019, har företaget sålt totalt nästan 5 000 elektriska lastbilar i 40 länder världen över. Volvo Lastvagnars mål är att hälften av alla sålda lastbilar ska vara elektriska 2030.

Fakta

Volvo FL Electric:

Drivlina: Upp till 180 kW
Drivenhet: 1 elmotor
Batterier: 280-565 kWh, 3-6 batterier
Räckvidd: Upp till 450 km (distribution) utan elektromekaniskt kraftuttag, 6 batterier.
Upp till 280 km (distribution) utan elektromekaniskt kraftuttag, 3 batterier.

Volvo FE Electric:

Drivlina: Upp till 225 kW
Drivenhet: 2 elmotorer
Batterier: 280-375 kWh, 3-4 batterier
Räckvidd: Upp till 275 km (distribution) utan elektromekaniskt kraftuttag, 4 batterier.
Upp till 200 km (sophantering) med elektromekaniskt kraftuttag, 4 batterier.

 

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-20 10:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Batterikapacitet Elektrifiering Miljö Volvo Lastvagnar