Foto: Daimler Truck. Foto: Daimler Truck.

Tyskland – Turkiet med ellastbil

En resa till Turkiet är inget problem för diesellastbilar, men definitivt en utmaning för batteridrivna lastbilar. Ändå dristade sig Daimler Truck till att anta utmaningen och resultatet är man nöjd med.

Daimler Truck har kört lastbilar från Tyskland till Turkiet i ett test. Utgångspunkten var fabriken i Wörth am Rhein och destinationen var företagets placering i Aksaray, Turkiet. Hade det bara varit en ”vanlig” resa hade det inte varit något att berätta om, men i det här fallet är det en elektriska lastbilar modell eActros.

De batteridrivna elfordonen, en eActros 300 4×2 och en eActros 300 6×2 distributionslastbil samt en eActros 300 dragbil, fullföljde den cirka 3 00 mil långa rutten med endast stopp vid publika laddstationer.

Efter Österrike passerade konvojen Slovenien, Kroatien, Serbien och Bulgarien för att slutligen nå Turkiet. Det var ingen lätt uppgift, inte minst för trailerdragaren och dess begränsade räckvidd på upp till 22 mil. Laddinfrastrukturen behöver utvecklas betydligt.

Christof Weber, chef för global testning av Mercedes-Benz Trucks, är ändå nöjd med dragbilen som kommer att serietillverkas under hösten. Hans slutsats: ”Eldragbilen har bemästrat den omväxlande rutten genom Central- och Östeuropa med lätthet och är redo för serieproduktion.”

Enligt Daimler Truck låg fokus hos testingenjörerna för överföringsdriften särskilt på säkerhetssystemen, prestanda och hållbarhet.

En annan avgörande betydelse är en felfri räckviddsprognos och problemfri uppkoppling med laddstationer utomlands. I själva Aksaray är uthållighetstester nu på agendan.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-02 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Daimler Truck eActros Ellastbil Fjärrtrafik Laddstation Lastbil Mercedes-Benz