Foto: ITD för enbart illustrativt syfte.  Foto: ITD för enbart illustrativt syfte.

Tyskland installerar ytterligare 16 lastbilsvågar i kampen mot överlast

Genom att installera ytterligare 16 lastbilsvågar på rastplatser på de mest trafikerade motorvägarna, vill den tyska motorvägsoperatören Autobahn GmbH och Federal Office for Logistics and Mobilitet (BALM, tidigare BAG) vidta gemensamma åtgärder mot överbelastade lastbilar.

Autobahn GmbH och BALM har undertecknat ett samarbetsavtal om etablering av viktkontrollpunkter för att skydda trafikanter och infrastruktur, säger kontoret i ett officiellt uttalande.

Att säkra infrastrukturen, särskilt broar, är av stor vikt för att säkerställa tillgången till ett effektivt och säkert motorvägsnät. Därav planerna på att installera fler viktkontroller för lastbilar på tyska motorvägar. Innan 2028 ska således ytterligare check points för vägning installeras på tyska motorvägar.

Viktkontroller av lastbilar och tillhörande böter för lagöverträdare hjälper till att undvika de skadliga effekterna på infrastrukturen på grund av överbelastade lastbilar med oacceptabelt höga axelvikter. Dessutom hotar överbelastade lastbilar trafiksäkerheten på grund av längre bromssträckor, förklarar BALM.

Därför kommer Autobahn GmbH och BALM under de kommande 5 åren att installera helt digitala, stationära viktkontroller vid rastplatser på de mest trafikerade motorvägarna.

I fortsättningen kommer mättekniken som är inbäddad i motorvägsytan att göra det möjligt att förvälja överlastade fordon som sedan dirigeras till viktkontrollen för omvägning via telematiskt styrda LED-displayer. Om lastbilen är för tung får den inte fortsätta och föraren och föraren av fordonet får böter.

Den första motorvägskontrollen ska öppnas i oktober nästa år vid parkeringen Rur-Scholle på motorväg A4 nära Düren (Nordrhein-Westfalen), skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-08 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Godstransport Infrastruktur Lastbil Lastbilsvåg Överlast Vägtransport