Hade föraren senare stoppats med ytterligare två bilar på flaken, vilket var planerat, hade det även blivit överlast. Hade föraren senare stoppats med ytterligare två bilar på flaken, vilket var planerat, hade det även blivit överlast.

Olovlig körning, inget gemenskapstillstånd och ingen färdskrivare

Ett gemenskapstillstånd ska finnas i hytten och kunna uppvisas på begäran och om man ska köra yrkesmässig trafik kan en färdskrivare behöva finnas i fordonet annars kan det bli dyrt. Det fick en polsk förare av en polsk biltransport erfara.

Den 12 juni tar Eskilstunas yrkestrafikgrupp in ett polskt biltransportekipage för kontroll. Det visar sig att det inte är första gången ekipaget har stoppats, men vid det tillfället hävdade den då aktuella föraren transport av eget gods.

Den här gången hävdar den nu aktuella föraren inte eget gods. Fordonet som han redan lastat i Eskilstuna står på släpet. Enligt bilinspektör Patrick Zetterberg säger chauffören att ekipaget går ”lugnare” med den placeringen.

Föraren visar upp frakthandlingar för det lastade fordonet och även färjebiljetter. Han ska, förutom den lastade bilen även hämta en bil i Örebro och ytterligare en i Jönköping.
– Hade han gjort det hade det även blivit överlast, säger Zetterberg.

Det visar sig att föraren endast har B-körkort vilket är otillräckligt för den transport han utför. Dessutom krävs det att en färdskrivare ska finnas i fordonet, något som inte finns.
– När jag frågade efter färdskrivaren svarade föraren att han inte visste något om det, säger Zetterberg.

Nästa fråga handlar om huruvida det finns ett gemenskapstillstånd, men något sådant har föraren inte med sig. Även om det sedan skickas en bild på gemenskapstillståndet, kostar det 10 000 kronor i sanktionsavgift om det inte kan uppvisas på plats. Avsaknaden av färdskrivare kostar ytterligare 20 000 kronor. Ovanpå det blir det även olovlig körning för föraren.

Både föraren och företaget gjorde rätt för sig på plats varefter släpet med bilen ställdes av på kontrollplatsen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-14 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: B-körkort Bilinspektör Böter Färdskrivare Gemenskapstillstånd Överlast Polis Sanktionsavgift