Åkeriets försök att ljuga om inbetalningen avslöjades. Åkeriets försök att ljuga om inbetalningen avslöjades.

”Nu blåser vi snuten” gick inte hem i Västerås

Ett rumänskt ekipage stoppas i Västerås och transporten uppvisar flera brister. Ekipaget klampas och överges senare av föraren och dennes fru. Lördagen den 13 maj hör åkeriet av sig till polisstationen i hopp om att kunna ”blåsa snuten”.

Ekipaget stoppades den 4 maj och ärendet landar i att åkeriet ska betala totalt 30 000 kronor, något som inte görs varför ekipaget klampas – och överges. Alla försök till kontakt misslyckas.

På lördagen ringer stationsbefälet i Västerås till bilinspektör Roger Ogemar och berättar att hon hade en mycket upprörd rumän i telefonen. Det är samma rumän vars fordon klampats den 4 maj.
– När han ringer stationsbefälet hävdar han att han har betalat sanktionen och vill hämta lastbilen, men när jag kontrollerar betallänken jag skickat visar det sig att den inte öppnats och att därmed inga pengar kommit in, säger Ogemar som tycker det är uppenbart att åkeriet försöker lura polisen.

Eftersom Ogemar har kontaktuppgifterna ringer han upp åkerirepresentanten som denna gång väljer att svara. När denne får klart för sig att han talat med Ogemar ett antal gånger tidigare, skickas pengarna under pågående samtal.

Åkeriet uppger att man har folk på plats för att hämta lastbilen, men får i samtalet tydliga besked på att det krävs en lastbil med färdskrivare för att få hämta släpet, något åkeriet säger sig ha ordnat.

En patrull åker ut för att låsa upp ekipaget, men för att vara säkra på att allt är rätt, kontaktar de Ogemar.
– Jag har slutat förvånas över vad folk försöker göra för att lura polisen. Detta åkeri utgjorde inget undantag. Gemenskapstillståndet finns nu förvisso på plats, men avsikten var att fortsätta med det aktuella ekipaget utan färdskrivare, säger Ogemar som instruerar patrullen att flytta klampen till släpet istället.

Situationen blir stressande för den rumänske transportören som nu vill lasta av Renaulten på släpet för att köra bilen till Rumänien, men det går inte eftersom registreringsskyltar saknas på grund av exporten.

Ljuset i tunneln för rumänerna som är på plats, är att Renaulten endast är avställd.
– De får följa med till polisstationen för att få provisoriska registreringsskyltar. Därefter försäkrades bilen och ställdes på igen. Det tomma släpet kopplade de bakefter Renaulten och kunde tillsammans med den tomma lastbilen fortsätta resan till Rumänien.

Uttrycket ”skam den som ger sig” kan passa bra i sammanhanget.
– Det ska kosta att fuska i Sverige, avslutar Roger Ogemar.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-15 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Färdskrivare Gemenskapstillstånd Klampning Polis Sanktionavgift Transportstyrelsen