Foto: Genre/Lav Ulv/Flickr. Foto: Genre/Lav Ulv/Flickr.

Danska åkerier planerar blockera danska vägar i protest

Anledningen till protesterna är den nya CO2-skatten för tunga fordon. En grupp danska åkerier som nu planerar en protest den 15 maj mot planerna på en kontroversiell vägskatt på diesellastbilar.

Enligt en nyligen godkänd politisk överenskommelse mellan den danska regeringen och vänsterpartister står danska åkerier inför ökande kostnader om de kör sina fordon på diesel eller bensin.

Till att börja med kommer den nya skatten endast att tas ut på vissa vägar från 2025, men 2023 kommer det att gälla alla allmänna vägar i det danska vägnätet.

Överenskommelsen syftar till att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent till 2030. Från och med den 1 januari 2025 ska lastbilar betala en milbaserad vägskatt baserad på sina CO2-utsläpp där miljöbilar betalar den lägsta skatten. Denna skatt förväntas drabba åkerier från avlägsna områden hårdast.

Ett antal åkerier har reagerat med vrede över planerna och under en protest den 15 maj är det möjligt att vi även får se blockader. Demonstranterna kommer från en grupp som heter ”Vägskattekommittén” som har bildats för att bekämpa lagförslaget.

Enligt en lokal TV-station har gruppen uppmanat lastbilschaufförer att informera om vilka vägar de kan blockera. Blockaderna kommer då att registreras som lagliga demonstrationer.

En beskrivning av protesten är att demonstrationen syftar till att förlama trafiken och stänga av Danmark för att få politikerna att vakna.

Ett av åkerierna som deltar i aktionen säger att även om han är med på klimatomställningen, måste skatter och annat administreras på ett rättvist och realistiskt sätt.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-04 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkarprotester Blockad CO2 Danmark Kilometerskatt Klimatomställning Vägskattekommittén