Idag lanserar Einride i Storbritannien

Einride lanserar i Storbritannien och fortsätter att driva på övergången till hållbara transporter. Lanseringen görs tillsammans med PepsiCo-varumärket Walkers. Samarbetet kommer i ett första steg att elektrifiera över 120 000 transportmil och minska koldioxidutsläppen med drygt 1 600 ton över tre år.

Einrides transportnätverk kommer att starta i Midlands och inkludera några av Storbritanniens mest trafikerade motorvägar mellan storstäder som London, Sheffield, Manchester, Birmingham och Bristol.

Einride, som är ett fraktteknikföretag som levererar digital, elektrisk och autonom transport, lanserar nu i Storbritannien. Årligen transporteras över 1,4 miljarder ton gods via väg inom landet och vägtransporter står för över 20 procent av de inhemska koldioxidutsläppen.

Lanseringen sker i en tid då Storbritanniens Transportdepartement storsatsar på hållbara transporter där varor transporteras genom kostnadseffektiva, tillförlitliga, motståndskraftiga, sömlösa och hållbara metoder, en vision som Einride delar.

Einrides brittiska transportnätverk, så kallad grid, inkluderar hårt trafikerade motorvägar som M1, M5 och M6 och kopplar samman storstäderna London, Sheffield, Manchester, Birmingham och Bristol. Startpunkten är Midlands “gyllene logistiktriangel” där majoriteten av landets logistik- och lagerfaciliteter är placerade och som ligger inom fyra timmars köravstånd från 90 procent av den brittiska befolkningen.

Einrides första kommersiella partner i Storbritannien, PepsiCo, kommer använda elektriska lastbilar mellan Walkers fabriker i Leicester och Coventry. Lastbilsflottan drivs av mobilitetsplattformen Einride Saga, och partnerskapet väntas elektrifiera över 120 000 transportmil på tre år, vilket motsvarar en koldioxidbesparing på drygt 1 600 ton.

Precis som på andra marknader kommer Einrides ekosystem i Storbritannien att drivas genom ett transportnätverk, en så kallad grid, och planeras, optimeras och övervakas genom mobilitetsplattformen Einride Saga. Nätverket förenklar planering och minimerar ineffektiva processer, med smarta överlämningar så att transporter inte behöver försenas på grund av till exempel batteriladdning eller förarbyte. Till skillnad från andra transportleverantörer tar Einride det övergripande ansvaret för all logistik, från smart mjukvara till stabil laddinfrastruktur och underhåll, för att tillhandahålla en helhetsservice för sina kunder.

Einride planerar att etablera ett omfattande nätverk av partners när de expanderar vidare i Storbritannien och Irland, genom att ansluta ytterligare transportörer och operatörer. Detta möjliggör kostnadseffektiv skalning av elektrisk och autonom transport och betydande utsläppsbesparingar.

Dagens lansering följer Einrides expansioner till Tyskland, Belgien, Luxemburg, Nederländerna och Norge under 2022. Einride är sedan tidigare den ledande aktören inom tunga, elektriska och autonoma transporter i Sverige och USA, marknader där Einride drivere flottor för branschjättar som Maersk, AB InBev, Lidl och GE Appliances – ett Haier-företag. Sedan övergången till elektriska vägtransporter med Einride har partners på ett kostnadseffektivt sätt lyckats minska sina transportutsläpp med upp till 95 procent.


Om artikeln

Publicerad: 2023-04-19 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Autonoma transporter CO2 Einride Ellastbil Klimatomställning Storbritannien Utsläpp