Volvo tar rekordorder på eldrivna lastbilar i Australien

Det australiensiska transportföretaget Team Global Express har lagt en beställning på 36 eldrivna Volvolastbilar. Detta är Volvo Lastvagnars hittills största order på ellastbilar i Australien. Lastbilarna kommer börja rulla i Sydneyområdet under det första kvartalet 2023.

Omställningen till hållbara lastbilstransporter sker nu i många delar av världen, inklusive Australien, där försäljningen av eldrivna lastbilar börjar ta fart. Landet ska uppnå nettonollutsläpp till år 2050. Transporter står för 19 % av Australiens koldioxidutsläpp, och 38 % av detta kommer från vägtransporter. Pressen på transportföretag ökar nu att övergå till eldrift för tunga transporter.

Den australiensiska fraktjätten Team Global Express har lagt en beställning på 36 eldrivna Volvolastbilar av modellen Volvo FL Electric. Lastbilarna är utvecklade för stadstransporter och har en lastkapacitet på 5,5 ton i detta utförande. De kommer ingå i Team Global Express flotta av distributionslastbilar i Sydneyområdet.

Det är tydligt att fler och fler transportföretag runt om i världen vill starta resan mot elektriska utsläppsfria transporter, säger Per-Erik Lindström, ansvarig för affärsområdena Afrika, Mellanöstern, Asien och Oceanien på Volvo Lastvagnar.
– Volvo är först ut med tunga, eldrivna lastbilar i Australien och vi är glada över vårt samarbete med Team Global Express och andra kunder. Vårt utbud av eldrivna lastbilar är branschens bredaste och gör det möjligt att elektrifiera stora delar av de tunga transporterna redan idag, säger han.

De elektriska lastbilarna har inga avgasutsläpp och är tystare än konventionella lastbilar, vilket innebär fördelar både för förare och för dem som bor och rör sig i staden.

Volvo Lastvagnar är den enda globala lastbilstillverkaren som har ett komplett utbud av elektriska lastbilar i serieproduktion. Företagets mål är att hälften av den globala totala försäljningen av nya lastbilar ska vara elektriska lastbilar år 2030.

Fakta om Volvo FE Electric
Kan ha en totalvikt på 16 ton
Kommer att utrustas med fyra 66 kWh batteripaket för ökad räckvidd och förbättrad laddningsprestanda
Använder ett 600-volts enmotors elektriskt drivsystem och en 2-växlad automatiserad växellåda