Transportföretagen: ”Mer vägunderhåll behövs”

Transportföretagen välkomnar den extra miljarden till  till vägunderhåll som infrastrukturminister Andreas Carlson och landsbygdsminister Peter Kullgren presenterade idag. ”Behovet är stort och det finns många hål att fylla i. Inte bara bildligt talat, utan faktiskt även bokstavligt talat. Skicket på våra vägar försämras år efter år”, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Behovet är stort och precis som Tina Thorsell säger, finns det många hål att fylla i såväl bildligt som bokstavligen.
– Men satsningen måste bli permanent. Vi efterfrågar en långsiktig och finansierad underhållsplan. Medlen till vägunderhåll måste öka, det är klokt att vårda det vi redan har, säger Tina Thorsell.

Enligt Transportföretagens studie av vägarnas skick, krävs det två miljarder extra per år för att stoppa fortsatt förfall. Detta är alltså bara en bit på vägen.

På denna webbsida kan man se svart på vitt tillståndet på de statliga vägarna runt om i landet och hur skicket kan förändras med avseende på hur mycket pengar som går till vägunderhåll.

Transportföretagen välkomnar också satsningen på laddinfrastruktur.
– För den tunga trafikens del måste det kompletteras med ett förstärkt investeringsstöd till tunga lastbilar liknande det i Tyskland. En eldriven lastbil är 3-4 gånger dyrare än en motsvarande med förbränningsmotor. Men vill vi skynda på elektrifieringen av lastbilstransporterna behövs detta. Positivt också med fokus på hamnarnas roll, säger Tina Thorsell.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-07 12:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Andreas Carlsson Peter Kullgren Potthål Regeringen Transportföretagen Vägunderhåll