IKEA ska börja använda eldrivna Volvo-lastbilar för sina interna transporter i Polen. IKEA ska börja använda eldrivna Volvo-lastbilar för sina interna transporter i Polen.

Volvo Lastvagnar, IKEA och Raben Group samarbetar om utsläppsfria transporter

Volvo Lastvagnar, Ikea Industry och Raben Group har tecknat ett samarbetsavtal om utsläppsfria tunga transporter. IKEA ska introducera tunga elektriska Volvolastbilar för att hantera transportflöden vid två av företagets fabriker i Zbąszynek i Polen. Lastbilarna kommer köras av Raben Group. Lärdomarna från piloten ska användas för elektrifiering av Ikea:s transportverksamhet i stor skala i ett större transportnät.

Ikea är en stor transportköpare med mer än två miljoner försändelser över hela världen per år. För att nå sitt strategiska klimatmål, att minska utsläppen av växthusgaser för produkttransporter med -70 procent per försändelse (jämfört med Jämfört med basåret 2017 exklusive ”last mile” leveranser till kunder), är elektrifiering av tunga fordon avgörande. Elektrifiering av transporter är en av lösningarna för att komma till rätta med grundorsaken till klimatförändringarna.

Nu ska Ikea Industry, Volvo Lastvagnar och Raben Group samarbeta för att introducera utsläppsfria lastbilar från Volvo i Polen. Fordonen ska användas för att hantera det interna varuflödet mellan två Ikea Industry-fabriker som ligger med 14 kilometer avstånd i Zbąszynek och Babimost i västra Polen.

Lastbilarna kommer att laddas vid Ikea Industrys produktionsanläggningar med förnybar el från en extern källa. Den första eldrivna lastbilen, en Volvo FM, kommer att tas i drift under hösten och planen är att utöka flottan baserat på lärdomarna från piloten.

Volvo Lastvagnar startade serieproduktion av elektriska lastbilar 2019, som en av de allra första lastbilstillverkarna i världen. Idag har företaget sex elektriska lastbilsmodeller i serietillverkning globalt – det bredaste utbudet av i branschen. Företagets mål är att hälften av dess totala lastbilsförsäljning ska vara elektrisk år 2030.

Om artikeln

Publicerad: 2022-09-14 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Distributionstransport Elektrifiering Ellastbilar Godstransport Ikea Klimatomställning Raben Group Volvo Lastvagnar