Dyraste dieseln i världen – biobränsle orsaken

Svensk diesel är idag dyrast i världen följt av Monaco och Hongkong. Nya siffror från GlobalPetrolProces visar att svensk diesel är 30 procent högre än EU:s genomsnittpris. Boven i dramat är reduktionsplikten som infördes 2018. Biobränsle är dyrt att framställa.

Sverige blandar i mer än 40 procent biobränsle i dieseln medan EU idag ligger på cirka 4,2 procent vilket senare kommer att höjas till cirka 14 procent.

Även när dieselpriset efter riksdagens beslut under maj och juni ska få en skattesänkning på 1,80 kronor liter, kommer Sverige fortfarande att ha det högsta dieselpriset i EU. Någon ytterligare skattesänkning är inte aktuellt eftersom EU:s regeringschefer sagt nej till det.

Det är den svenska reduktionsplikten som är en stor anledning till Sveriges förstaplats. Hur mycket reduktionsplikt ett land har uppåt, kan inget annat EU:land stoppa.

Vill du se prislistan över världens dieselpriser, finner du den här. Siffrorna är från den 4 april 2022 och visar att Iran har världens billigaste diesel, skriver Dagens PS Motor.

Om artikeln

Publicerad: 2022-04-11 11:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Biobränsle Dieel Drivmedelspriser EU Reduktionsplikt Regeringen Riksdagen Skattesänkning Socialdemokraterna