Foto: DAF Trucks Foto: DAF Trucks

DAF: ”Gedigna resultat under ett utmanande år”

DAF Trucks skriver i ett pressmeddelande att de kan se tillbaka på ett utmärkt år. Produktionen av lastbilar uppgick under 2021 till 60 000 enheter, vilket ger en tydlig bild av den höga efterfrågan på transport som ett resultat av den starka återhämtningen i ekonomin. Den stora höjdpunkten var introduktionen av den nya generationens DAF XF, XG och XG⁺. Dessa modeller för långdistanstransport resulterade i en full orderbok för lastbilstillverkaren från Eindhoven.

Juvelerna i samlingen var vinsterna av de två mest prestigefyllda priserna i lastbilsbranschen. Den nya generationens XF, XG och XG⁺ röstades fram som ”International Truck of the Year 2022”. Dessutom vann lastbilskonceptet DAF XF H2 med väteförbränningsmotor ”Truck Innovation Award 2022”.

2021 var också ett mycket utmanande år för DAF, till stor del på grund av bristen på delar, vilket föga förvånande var ett resultat av covid-19-pandemin. Faktum är att det inte var efterfrågan på lastbilar som i slutänden fastställde produktionsnumren, utan snarare tillgången till fartyg och andra komponenter.

År 2021 rullade cirka 49 000 tunga och medeltunga lastbilar i serierna CF och XF av produktionslinjen (jämfört med 37 600 år 2020) samt cirka 11 000 LF-distributionslastbilar (9 000 år 2020).

DAF meddelar att de uppnådde en marknadsandel på 15,9 % (2020: 16,3 %) i Europa i segmentet för tunga lastbilar (16 ton+) och 10,1 % (tidigare 9,5 %) i segmentet för lätta lastbilar.

Precis som tidigare år var DAF marknadsledande inom tunga lastbilar 2021 i Nederländerna (28,5 %), Storbritannien (29,4 %), Polen (24,3 %), Ungern (24,8 %), Bulgarien (23,8 %) och Portugal (19,0 %). DAF var även den obestridda marknadsledaren i Europa inom segmentet tunga dragbilar.

DAF sålde 8 600 lastbilar utanför EU 2021, jämfört med 5 900 år 2020. Detta omfattade en stor beställning på tunga lastbilar från Colombia och en beställning på flera dussin fullt utrustade sopbilar från Ghana.

Dessutom tillverkades den 10 000:e lokalt byggda lastbilen i Taiwan, där DAF är marknadsledande bland europeiska varumärken i segmentet för tunga lastbilar. DAF avslutade även året som marknadsledare i Israel och gjorde stora framsteg bland annat i Australien och Brasilien.

Under 2021 sålde DAF 2 250 PACCAR-motorer till ledande tillverkare av långfärdsbussar, bussar och specialfordon. Detta representerar en ökning på mer än 10 % jämfört med 2020 då DAF Components sålde 2 000 motorer. DAF fick även två beställningar från den belgiska försvarsmakten 2021.

Under de kommande åren kommer totalt 900 allhjulsdrivna fordon – utrustade med och utan skottsäker hytt – att levereras.

Nordic Truckcenter Sweden ser också ett enormt intresse för New Generation DAF. Med de betydande förbättringarna i det svenska servicenätet kommer DAF att öka sin närvaro på vägarna de kommande åren, avslutas pressmeddelandet.

Om artikeln

Publicerad: 2022-02-04 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: DAF Trucks Ekonomi Företagsnyheter