Till vänster arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) och Élisabeth Borne till höger. Foto: Regeringskansliet. Till vänster arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) och Élisabeth Borne till höger. Foto: Regeringskansliet.

Trots ja till minimilöner i EU: Den svenska modellen ska värnas

Vi har följt utvecklingen från ett blankt nej till minimilöner i EU, till att det blir ett ja, alltmedan LO protesterar mot minimilöner. Arbetsmarknads och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) träffade nyligen den franska arbetsmarknadsministern Élisabeth Borne i Paris för att diskutera de fortsatta förhandlingarna om EU-direktivet om tillräckliga minimilöner.

I ett antal artiklar har vi berättat om hur Europaparlamentarikerna Peter Lundgren (SD) och Johan Danielsson (S) ser på minimilöner i EU. Även Ekot har skrivit om ämnet, men den artikeln väckte protester hos LO som, i motsats till Ekots artikel i vilken det framhölls att LO stödjer minimilöner, bestämt säger att så inte är fallet. Nu fortsätter diskussionerna.

Frankrike som ska ta över ordförandeskapet i år, har en nyckelroll i de fortsatta förhandlingarna. Med på resan till Paris var även representanter från Svenskt Näringsliv, Mattias Dahl och LO, Torbjörn Johansson.

Eva Nordmark säger att de hade ett mycket bra samtal med den franska ministern Élisabeth Borne som var tydlig med att hon kommer att stå upp för en lösning som inte innebär ett hot mot den svenska modellen.
– Nu väntar tuffa förhandlingar med Europaparlamentet. Parlamentets förslag är långtgående och skulle innebära ett hot mot vår modell. Det kan vi aldrig acceptera. Vi kommer gemensamt med parterna att jobba ända in kaklet för att värna om vår modell, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark

EU-kommissionen presenterade i oktober 2020 ett förslag till ramverk om tillräckliga minimilöner i EU. Den svenska regeringen har i nära dialog med arbetsmarknadens parter arbetat för att EU-kommissionens förslag ska vara förenligt med den svenska arbetsmarknadsmodellen. Inget i förslaget får leda till krav på att Sverige ska införa lagstadgade minimilöner eller allmängiltigförklarade kollektivavtal.

Både regeringen och parterna har arbetat mycket aktivt för att påverka förslaget så den svenska modellen skyddas. Rådets text är nu utformat på ett sätt som enligt regeringen är förenligt med svensk lönebildningsmodell.

Den 6 december 2021 kunde ministerrådet fatta beslut om en inriktning för de fortsatta förhandlingarna med Europaparlamentet och Kommissionen.

Nu ska alltså Frankrike ta över ordförandeskapet i EU och kommer därmed att företräda medlemsstaterna i de trilogförhandlingar som ska ske med Kommissionen och Europaparlamentet. Regeringen fortsätter ett aktivt påverkansarbete för att säkerställa att förslaget även i de fortsatta förhandlingarna respekterar den svenska partsmodellen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-01-04 08:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Èlisabeth Borne EU Eva Nordmark Minimilöner Regeringe Regeringen Socialdemokraterna Trilogförhandlingar