Foto: Genre

Facken vill förbjuda gratis frakt för e-handel

Den fria frakten hotar både arbetsmiljö och klimatet. E-handeln växte med hela 40 procent under pandemiåret 2020, men tillväxten slår hårt mot både arbetstagarna och klimatet. Det visar en färsk rapport från fackförbunden Handels, Seko och Transport. Under pandemin har anställda inom såväl post, transport och lager, upplevt ökat utnyttjande, mer övervakning och försämrad arbetsmiljö.

Tillväxten har också bidragit till ökade utsläpp och ett ohållbart resursutnyttjande som riskerar att stjälpa Sveriges klimatomställning. Förbunden kräver krafttag från bransch och politiker för att få rätsida på problemen.

Arbetstagarna och klimatet får betala ett väldigt högt pris för den snabbt växande e-handeln, säger Gabriella Lavecchia, ordförande för Seko.
– Den extrema prispressen på frakten och företagens hetsjakt på marknadsandelar leder till en usel arbetsmiljö och hotar klimatet. Pressade villkor i alla delar av handel- och transportkedjan riskerar också att leda till en dopad tillväxt. Såhär kan vi inte ha det, säger hon.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer berättar om lagerarbetare som vittnar om att de inte ens kan stanna till i 30 sekunder för att prata med kollegorna utan att företaget vet om det och kommer och ifrågasätter.
– De anställda förväntas bete sig som robotar istället människor, bara för att öka företagens marginaler. Orimligt är vad det är, säger hon.

Det här är helt oacceptabelt, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande för Transport.
– Dessa falska egenanställningar är bara ännu ett sätt för företagen att utnyttja arbetstagare. Huvudprincipen måste vara att dessa plattformsföretag betraktas som arbetsgivare med tillhörande arbetsgivaransvar, avrundar han.

Vill du ta del av hela rapporten, finner du den här, eller läs kortversionen här.

I en debattartikel går Seko, Transport och Handels gemensamt ut med krav om att förbjuda gratis frakt inom e-handeln. Man räknar även upp en rad åtgärder och förbud som måste införas för att situationen ska förändras.

Om artikeln

Publicerad: 2021-11-03 09:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö E-handel Fri frakt Gods Gratis Frakt Handels Klimat Klimatomställning Lager seko Transport