Bring och Einride först ut med att elektrifiera linjetrafiken

Bring ingår stort samarbete med techbolaget Einride. Det nya samarbetet innebär att Bring blir först i Sverige med att ställa om till el i sin linjetrafik, vilket väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra med HVO.

Samarbetet innefattar implementering av hela Einrides plattform inklusive transport med smarta ellastbilar som kommer trafikera bland annat Jönköping och Göteborg med start i början av nästa år.

Satsningen är en del av Brings ambition att leverera helt fossilfritt till 2025.
– Det här samarbetet gör oss först i Sverige med att elektrifiera vår linjetrafik. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, säger Hanna Jonasson, operativ chef på Bring.

Samarbetet väntas ge Bring en koldioxidbesparing på 78 procent. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilar som idag går samma sträckor på HVO.
– Det här är en del av vårt elektrifieringslöfte och miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter. Det är också ett första steg i ett långsiktigt innovationssamarbete med ett bolag som liksom vi sätter hållbarhet och affärsnytta främst, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, tillägger han.

De intelligenta ellastbilarna med släp är uppkopplade mot Einrides plattform för planering och effektivisering av rutter, energiåtgång och kostnad. Om man räknar från tillverkningen av bilarna och den besparing som görs dagligen, kommer Bring nå break even i CO2-utsläpp efter elva månader. Allt enligt ett pressmeddelande från Einride.

Om artikeln

Publicerad: 2021-10-14 09:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen Bring Einride Elektrifiering Miljö