Alternativa bränslen

Listar alla artiklar taggade med: Alternativa bränslen

Hamnen hyllar sina elektriska dragare – trots högt elpris

Redan ett år efter att den första el-dragbilen togs i drift ser Helsingborgs Hamn en dubbel positiv effekt, minskade produktionskostnader med över 10 procent för el-dragbilarna trots de rekordhöga elpriserna, och minskade utsläpp från hamnens produktion. En win-win för alla, på allvar, skriver hamnen i ett pressmeddelande.

Regeringen ger myndigheter i uppdrag att se över ladd- och tankinfrastruktur

Regeringen ger Statens energimyndighet (Energimyndigheten) och Trafikverket i uppdrag att ta fram ett nationellt handlingsprogram för en snabb, samordnad och samhällsekonomiskt effektiv utbyggnad av ändamålsenlig publik och icke-publik laddinfrastruktur samt tankinfrastruktur för vätgas för lätta och tunga fordon.

Första publika snabbladdaren för tunga fordon invigd

Nu är den första snabbladdaren invigd. Börjessons Lastbilar i Alingsås är först ut när Scanias återförsäljarnätverk satsar på publika snabbladdare för tunga fordon på över 20 platser runt om i Sverige.

Elektrifiering av vägtransporter temat på vårkonferens

För ett år sedan lanserades så kallade regionala elektrifieringslöften, där företag och regioner runt om i landet gjorde åtaganden som skyndar på elektrifieringen av vägtransporter. Den första juni arrangerade Elektrifieringskommissionen en konferens för att uppmärksamma arbetet. På konferensen deltog företag och myndigheter som aktivt arbetar med elektrifiering.

Mercedes tar fram eldriven dragbil med 50 mils räckvidd

Mercedes-Benz har byggt de första prototyperna av en kommande fjärrversion av eldrivna eActros. Lastbilen blir en trailerdragare för 40-tons ekipage och ska ha en räckvidd på cirka 50 mil. Den kommer också att få stöd för så kallad ”Megawatt laddning”.

Västbo transport satsar på lokalproducerad biogas

Om allt går enligt plan kommer det att stå en tankstation för biogas hos DB Schenkers samarbetsåkeri Västbo transport om ett år. Ägare är Småländska Bränslen och tankstationen kommer vara öppen för alla att nyttja.
– Vi har beställt fem biogasbilar och leveranstiden är ungefär ett år så det passar riktigt bra, säger Jacob Axelsson, vd på Västbo transport.

Forskning visar att det lönar sig att frakta dyra produkter grönt

Hållbar frakt kan vara en konkurrensfördel och inte en kostnad. Ny forskning visar att framför allt högförädlade produkter kan dra nytta av frakt med förnybara bränslen. Det skriver Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

DHL vill nå nollutsläpp i samarbete med Volvo Lastvagnar

Volvo Lastvagnar och Deutsche Post DHL Group har tecknat ett samarbetsavtal för att påskynda övergången till fordon med noll avgasutsläpp. DHL avser att påskynda sin övergång till tunga ellastbilar med hjälp av 44 nya elektriska Volvolastbilar för transporter i Europa.

Volvo Lastvagnar och OKQ8 vill bygga laddnätverk för tung elektrifierad trafik

Volvo Lastvagnar Sverige och OKQ8 har för avsikt att samarbeta för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Med 44 laddstationer är målsättningen att påskynda omställningen till elektrifierade vägtransporter.

Elektrifieringsstöd ska boosta ellastbilar

Första utlysningen av Energimyndighetens stöd till regionala elektrifieringspiloter har nu stängt. I Jämtlands och Västernorrlands län har ett antal olika ansökningar kommit in, men tidsplanen är tight.