Alternativa bränslen

Listar alla artiklar taggade med: Alternativa bränslen

Är gasdrivna lastbilar på väg att bli miljövidriga?

I ”En Riktig Chaufförspodd” den här gången pratar vi återigen om ett högst aktuellt ämne – ett så kallat miljöbränsle. Eller åtminstone det som vi trodde var ett miljömässigt bra drivmedel, nämligen gas. Gästerna i podden lyfter bland annat regeringens förslag som gått ut på remiss - att lätta biogasdrivna fordon inte ska klassas som miljöbilar i framtiden.

Semcon stöttar utvecklingen av ny eldriven transportlastbil

Volkswagen Caminhões e Ônibus i Brasilien lanserar nu sin nya eldrivna transportlastbil e-Delivery. Som utvecklingspartner har Semcon Brasilien bidragit med kunskap inom elektrifiering, produktutveckling, testning och strukturella analyser för att få lastbilen redo för marknaden.

OKQ8 och Everfuel planerar för 10 vätgasstationer

OKQ8 inleder ett samarbete med Everfuel som innebär att företagen gör gemensam sak i utvecklingen av vätgasmarknaden i Sverige. Målet är att möjliggöra ett vätgasnätverk hos OKQ8 de kommande åren och ambitionen är att ha öppnat 10 stationer 2024.

Peugeot öppnar för förtursbokning av helelektrisk Partner

Nya Peugeot e-Partner är presenterad. Och den 100 procent elektriska transportbilen har fått ett strålande mottagande. Nu släpper Peugeot de 500 första svenska produktionsplatserna för förtursbokning.

Nordens första ladd- och vätgasstation för tung trafik byggs i Göteborgs Hamn

En plan med skarpa åtgärder för att accelerera omställningen till fossilfria transporter börjar nu verkställas i Göteborgs Hamn. Första åtgärden: Nordens första publika station för laddning och vätgas för tung trafik, som tas i bruk redan under 2022.

Helelektrisk Volvo FM överlämnad till Börje Jönsson Åkeri

Under förmiddagen idag (onsdag) överlämnades en helelektrisk Volvo FM under smått högtidliga former till Börje Jönsson Åkeri AB i Helsingborg. Martin Lundstedt Volvos vd och koncernchef fanns på plats på åkeriets hemmabas i Helsingborg, liksom ett antal olika ”områdesexperter” från fordonstillverkaren och andra leverantörer.

Energigas Sverige: El är bra – om den producerats rätt

I tisdags överlämnades Utfasningsutredningens betänkande till regeringen. Utredningen föreslår bland annat att förbränningsmotorn ska fasas ut i den europeiska nybilsförsäljningen senast 2035, och att fossila drivmedel ska vara utfasade senast 2040.

Trafikverket ska omvandla vägkanter till biogas

Varje år slåttrar Trafikverket 20 000 mil vägkant över hela landet för att ge fri sikt och bättre säkerhet för trafikanter. Nu ska ett pilotprojekt i Skåne testa en ny metod som ska omvandla det slåttrade gräset i vägkanterna till biogas.

EU:s miljöpolitik fortsätter att öka koldioxidutsläppen

Biodrivmedel har varit en kontroversiell fråga i drygt ett decennium. Från vilka råvaror ska de tillverkas, hur mycket räcker de till, håller de utställda löftena om reduktion av växthusgas samt vad får de kosta, är en delmängd av vad som debatterats flitigt på otaliga seminarier.
Så inleder de båda sverigedemokraterna Peter Lundgren och Staffan Eklöf sin debattartikel.

Gasum öppnar tankstation för gas i Umeå

Det nordiska tankstationsnätverket för gas expanderar i och med att Gasum öppnar sin nionde tankstation i Sverige. Det är den första gasstationen i Umeå och den betjänar både tunga fordon och personbilar. Samtidigt är den en viktig del av Gasums planer på att bygga ett nätverk med 50 tankstationer för tunga fordon i Norden fram till början av 2020-talet. Det växande stationsnätverket besvarar den ökande efterfrågan på landsvägstransporter med låga utsläpp.