- En biltransport med en maxlast på 860 kilo har man inte så mycket nytta av, säger bilinspektör Jonas Nordin. - En biltransport med en maxlast på 860 kilo har man inte så mycket nytta av, säger bilinspektör Jonas Nordin.

Två tunga lätta fordon landar i böter

Det gäller att ha koll på lastvikten även när man kör flyttlass och bilinspektören konstaterar att en biltransport som inte får lasta mer än 860 kilo, nog inte är helt ändamålsenlig.

Tisdagen den 3 augusti bjuds Västerås yrkestrafikgrupp på på bland annat två överlaster. Den första tas in på kontrollplast Karleby och är en biltransport lastad med en personbil. Fordonets tillåtna totalvikt är 3 500 kilo, men den väger in på strax över 4 000 kilo.
– En biltransport med en maxlast på 860 kilo har man inte så mycket nytta av. Föraren fick en bot på 1500 kronor och fick ställa av bilen han hade på flaket, säger bilinspektör Jonas Nordin.

Den andra överlasten är åter en lätt lastbil med tillåten totalvikt om 3 500 kilo.
– När jag frågade föraren om han hade något i skåpet, svarar han att det är proppfullt med flyttgods. Han hade rätt och när han kör upp på vågen visar den cirka 4 000 kilo, säger bilinspektör Jonas Nordin.

Skåpbilen har i följe med sig en personbil med släp. På släpet finns lite vikt tillgodo så överlasten flyttas över dit.
– Och när skåpbilens passagerare flyttar över till personbilen istället, fick man ordning på vikterna.
Färden kunde därefter fortsätta efter att föraren fått en bot på 1 500 kronor.


Om artikeln

Publicerad: 2021-08-09 10:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Biltransport Böter Överlast Polis Transport