Att inneha dubbel uppsättning av allt och med två olika namn, är inte olagligt. Foto: Jonas Nordin

Dubbla pass och körkort med olika namn är inte olagligt

Onsdagen den 25 november befinner sig bilinspektör Jonas Nordin i tjänst på Råby rastplats vid E18 i Västerås tillsammans med kollegorna i Västerås yrkestrafikgrupp. Där tas ett svenskt dragbilsekipage in för en vanlig rutinkontroll. Det ”vanliga” tar ganska snabbt slut.Den bulgariske föraren använder sig av två förarkort, något han tyckte var bra ända tills nu. Vid kontroll av färdskrivaren ser Jonas Nordin några dagar där förarens körtid tagit slut och en annan förare har kört i cirka 1 timme.
– Förarkortsbytena är väldigt snabba vilket kan vara en indikation på att just dubbla förarkort används, säger Nordin som försöker tala med föraren som dock har mycket svårt med engelskan.

Någon information får man inte ut av föraren varför man ber om att få tala med chefen istället då denne kan svenska.
– Chefen, hemmahörande i Lilla Edet, säger sig ha ingen aning om vem som kör hans lastbilar. Ibland har förarna med sig en kompis som får köra, säger Jonas Nordin.

Nu ombeds chefen att översätta till föraren att man vill ha kontaktuppgifterna till förare nr 2. Samtalet pågår länge och Jonas Nordin måste avbryta samtalet.
– Föraren talar allt tystare och jag får till sist ur honom att han inte vet något om något, säger Nordin.

Chefen informeras om att man nu kommer att genomsöka både föraren och hytten i jakt på det extra kortet de misstänker att föraren använder.
– I en väska hittar vi två pass varav ett är bulgariskt och det andra turkiskt. Sedan hittar vi dubbelt upp av en mängd andra handlingar såsom bland annat ID-kort, ADR, YKB. Många kort och dokument, däribland det andra förarkortet, säger Jonas Nordin.

I de två passen, ser man att fotot är av samma person, föraren, men det är två olika namn. De två namnen tillsammans med fotona, återkommer på den dubbla uppsättningen av samtliga handlingar. Nu kontaktas gränspolisen.
– Då det är väldigt många dokument är det troligt att mannen har två medborgarskap. Gränspolisen säger att det inte är olagligt att ha olika namn på sina respektive medborgarskap och således är det inget identitetsfusk vi har framför oss, säger Jonas Nordin.

Vid det här laget har förarens engelska blivit något bättre och han förklarar att han är politisk flykting och det är därför han har bytt namn när han fick nytt medborgarskap.
– Det må vara lagligt att ha två medborgarskap och dubbelt upp av allt, men det är inte lagligt att använda sig av två förarkort, konstaterar Jonas Nordin.

Det skrivs en underrättelse till Transportstyrelsen om det inträffade och föraren får böter om 8 000 kronor samt ett förarkort omhändertaget. Jonas Nordin har ändå en magkänsla.
– Med tanke på hur länge föraren och dennes chef talade med varandra utan att jag kunde förstå något, har jag kvar en känsla av att chefen antagligen visste om hur det låg till, avrundar han.

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-30 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Böter Dubbel Identitet Dubbla Förarkort Polisen Sanktionsavgift Transportstyrelsen