Thomas Morell (SD):

Det är dags att hörsamma ropen från utsatta vägarbetare

Trafikanternas bristande respekt för vägarbetare, bärgare, poliser, ambulanspersonal och räddningstjänst som arbetar på och utmed vägar är ett ämne som dessvärre är ständigt aktuellt. Nu frågar Thomas Morell (SD) näringsminister Mikael Damberg (S) vad han tänker göra åt situationen för de utsatta yrkesgrupperna.

[pro_ad_display_adzone id=”46569″]

Den senaste allvarliga olyckan inträffade för endast några dagar sedan, På E4 norr om Ljungby. En polisman som stannat till för att hjälpa en chaufför vars lastbil råkat ut för ett haveri, blev då påkörd av en förbipasserande lastbil.

Polisen skadades svårt – och den påkörande lastbilen stannade av någon anledning inte.

Samma dag publicerade Falck Bilbärgning Östergötland ett inlägg på Facebook. Rubriken på inlägget var: ”Nu får det vara nog!” Upprinnelsen till inlägget var en händelse från riksväg 34 där en av bärgarna var ytterst nära att bli påkörd.

Detta har fått Thomas Morell att agera politiskt. Han pekar på det faktum att personer som arbetar intill och på vägarna dagligen utsätts för stora risker på grund av trafikanternas bristande hänsyn.
”Några kommer aldrig hem till sina familjer när livet slutar mitt i en viktig arbetsinsats”, skriver Morell i sin interpellation till Damberg.

Thomas Morell menar att det är dags att skärpa kraven på bilister och se över regelverk och straffsatser. ”Visar man inte respekt för dem som arbetar på vägen ska det givetvis vara kostsamt, och körkortsindragning borde vara obligatoriskt”, skriver han.

”De som arbetar på vägen gör det för att hjälpa oss andra när vi behöver det. Den hjälpen ska rimligen inte betyda att man riskerar livet. De som arbetar ute på vägen ropar på hjälp när deras arbetssituation är livsfarlig. Det är dags att hörsamma de ropen.”

Frågan som Morell ställer till Mikael Damberg är:
”Avser statsrådet att vidta åtgärder för att skydda den personal som har vägen som sin arbetsplats?”

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-06 08:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Interpellation Mikael Damberg Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Thomas Morell Trafiksäkerhet Vägarbete