Volvochefen Martin Lundstedt gläds över samarbetet med Gasum i stärkandet av drivmedelsförsörjningen till Volvos ökade utbud av gasdrivna lastbilar. Foto: Clara Göbel Volvochefen Martin Lundstedt gläds över samarbetet med Gasum i stärkandet av drivmedelsförsörjningen till Volvos ökade utbud av gasdrivna lastbilar. Foto: Clara Göbel

Ny Gasum tankstation i Tuve på Hisingen

Energibolaget Gasum invigde under torsdagen en ny tankstation i Tuve på Hisingen, Göteborg. Den nya stationen ligger intill Volvos lastbilsfabrik och relativt nära Göteborgs hamn. Här kan tunga fordon tanka flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG). Stationen, som utvecklats i partnerskap med Volvo, är den tolfte Gasumanläggningen i Sverige. Siktet för de närmaste åren är inställt på 50 gasstationer i Norden.

Martin Lundstedt, vd och koncernchef för AB Volvo, var en av invigningstalarna på plats medan Gasums vd Johanna Lamminen deltog via videolänk från Finland.
– Idag är lastbilar som går på flytande gas det mest kommersiellt hållbara alternativet till vanlig diesel för tunga transporter i Europa. I och med det växande gasnätet i Norden är det nu möjligt för fler av våra kunder att övergå till mer hållbara lösningar med Volvolastbilar som går på flytande gas. Inom vår egen verksamhet kan vi nu köra från Umeå till Tuve på gas i en hållbar logistikkedja, där biogas är en viktig komponent, förklarade Martin Lundstedt.

Idag finns i Sverige drygt 170 gasdrivna lastbilar i drift. Antalet lär öka i takt med att antalet tankstationer blir fler och de politiska incitamenten ökar för bränslelösningar som ger låga utsläpp.

Med på invigningen i Göteborg var även Johan Ebefors, vd på Sandahls Goods & Parcel som bland annat kör Volvohytter från Umeå med LBG-drivna lastbilar.
– Att använda renare bränslelösningar är en viktig del av Sandahls miljöstrategiska arbete. De nya tankstationerna gör att vi kan minska utsläppen och uppfylla kundernas krav på logistikkedjor med låga utsläpp. Jag är glad över att vi kan köra fler lastbilar som drivs med LBG, sade Johan Ebefors.

Att gå över till gas ger en omedelbar minskning av utsläppen av växthusgaser. Genom att använda LNG kan koldioxidutsläppen minskas med cirka 20 procent jämfört med konventionell diesel och med LBG är minskningen upp till 90 procent.


Sverige verkar aktivt för
klimatmålet inom EU. Enligt nya EU-bestämmelser ska koldioxidutsläppen för nya tunga fordon år 2025 vara 15 procent lägre jämfört med 2019. Utsläppen ska 2030 vara minst 30 procent lägre mot 2019. LNG och LBG är hållbara bränslelösningar inom transportbranschen för att nå dessa mål.

Riksdagsmannen Rickard Nordin (c) fanns med i Tuve och gav politisk uppbackning för ökad biogasanvändning som ett led i att nå de uppsatta klimatmålen.

Evenemanget i Tuve avslutades med en praktisk demonstration av Gasums projektledare Anders Melin. Han visade hur en gastankning går till på ett snabbt och säkert sätt.

 

GASUM-FAKTA

Energibolaget Gasum är verksamt inom gassektorn och på energimarknaden i Norden. Man har runt 380 anställda i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Företagets omsättning låg på 1 128 miljoner euro år 2019.

Gasumkoncernen, som ägs av finska staten, erbjuder varor och tjänster på energimarknaden för industri och kraftvärmeproduktion. Dessutom bränslelösningar för väg- och sjötransporter som bidrar till att användarna kan minska sina koldioxidavtryck.

Gas är ett kostnadseffektivt drivmedel inom transportsektorn som ger låga utsläpp. Företagets strävan är att snabbt göra gas tillgängligt på den nordiska marknaden. Gasum investerar i ett nätverk av tankstationer samt hela kedjan för produktion av gas och biogas.

Om artikeln

Publicerad: 2020-09-04 10:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Biogas Gasum LBG LNG Miljö Naturgas