Danielsson (S) sågar kommissionärens försök att skippa hemvändandekravet

I fredags skrev vi om Peter Lundgrens (SD) reaktioner på den rumänska kommissionären Adina Văleans utspel om att hon vill slippa se det så kallade hemvändandekravet i mobilitetspaketet. Idag har Proffs haft kontakt med Johan Danielsson (S). Och inte heller han är glad åt att Vălean försöker hälla grus i maskineriet.

Adina Vălean menar att hemvändandekravet gör att miljön kommer att må dåligt av att tomma ekipage ska tvingas köra genom Europa i syfte att ta sig hem till etableringslandet. Därför vill hon att ett konsultföretag ska utreda vilka konsekvenser det kommer att få.

Lundgrens ilska gick inte att ta miste på. Han kallar utspelet för ”hyckleri” och att oron för tomkörning är ”ett infantilt korkat argument”.
– Vem fan har påstått eller krävt att bilarna ska återvända tomma hem? Är det så att östbilarna inte hittar returlast är det inte reglerna som är problemet, då behövs nya transportledare som är kompetenta nog att hitta sådana, sade Lundgren till Proffs i fredags.

LÄS ÄVEN: Parlamentariker ryter till efter kommissionärens attack mot mobilitetspaketet

När vi kontaktar Johan Danielsson (S) blir det snabbt tydligt att inte heller han är särskilt glad för Adina Văleans utspel.
– Det är under all kritik att ansvarig kommissionär försöker undergräva det vi lagstiftare har kommit överens om. Argumenten hon använder är naturligtvis bara strunt. Bilen ska inte åka tom hem, menar han.

Johan Danielsson förklarar att om man bedriver trafik endast i Sverige, ska bilen registreras här och skatt ska betalas här.
– Då behöver den inte åka någonstans, säger Danielsson.

Hur rädda ska vi vara för att Adina Vălean lyckas sätta käppar i hjulet för mobilitetspaketet?
– Det är så klart olyckligt. Men först ska hon få stöd i kommissionen och därefter av Europaparlamentet samt regeringarna i rådet. Och det stödet tror jag inte finns. Så det är bäst om denna studie kastas i papperskorgen, avslutar Johan Danielsson.

Om artikeln

Publicerad: 2020-08-10 16:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Adina Valean EU Johan Danielsson Mobilitetspaketet Socialdemokraterna