Mobilitetspaketet vidare igen, men protesterna fortsätter

Mobilitetspaketet får godkänt steg för steg, nu senast av Rådet. Det finns en stark majoritet för genomförandet. Paketet fortsätter att skapa slitningar inom EU då de länder som hela vägen har protesterat, ännu inte ser sig som slagna utan riktar nu in sig på Parlamentet som har det slutgiltiga ordet i hopp om att kunna stoppa mobilitetspaketet.

Tisdagen den 7 april godkändes mobilitetspaketet av Rådet i EU. Detta föll inte i god jord hos de länder som under hela resans gång har opponerat sig och försökt stoppa mobilitetspaketet med hänvisning till först miljön och nu senast till covid-19.

Nu ställer samma länder hoppet till Parlamentet och Litauens utrikesminister Linas, vädjade i onsdags, alltså dagen efter Rådets godkännande, till alla EU-parlamentariker och bad dem att ”noga omvärdera situationen Europas transportörer kommer att hamna i om mobilitetspaketet införs”.

Om mobilitetspaketet antas, kommer det att träda i kraft efter 18 månader.

Transportutskottet ska träffas den 21 april och sedan den 28 april. Därefter kommer parlamentarikerna att ha fram till mitten av maj för att komma med eventuella ändringar inför röstningen i juni. Därefter följer omröstning i plenum i juli.

Om artikeln

Publicerad: 2020-04-09 13:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Covid-19 EU Miljö Mobilitetspaketet Transportutskottet