Johan Danielsson till vänster och Peter Lundgren beskriver tilltaget med ord som "tragiskt", "pinsamt" och "oanständigt". Johan Danielsson till vänster och Peter Lundgren beskriver tilltaget med ord som "tragiskt", "pinsamt" och "oanständigt".

Åtta EU-länder vill stoppa mobilitetspaketet – på grund av corona

Under hela tiden arbetet med mobilitetspaketet pågått, har protester mot detsamma kommit från samma återkommande länder. Nu höjer dessa länder sina röster igen mot mobilitetspaketet med hänvisning till covid-19-pandemin.

De länder som protesterar mot mobilitetspaketets genomförande, har varit desamma under hela resans gång. De senaste protesterna gällde miljöaspekten. Nu höjer de sina röster ännu en gång och tar avstamp i covid-19-pandemin.

Danska Fagbladet 3F skriver att åtta land har bett EU om att stötta transportföretag som drabbas av covid-19-krisen. De vill att mobilitetspaketet ska antingen skjutas framåt eller stoppas helt och hållet. Bakom begäran står transportministrarna i Bulgarien, Ungern, Litauen, Polen, Cypern, Lettland, Malta och Rumänien.

I brevet som adresserats till tre av de viktigaste EU-institutionerna, skriver transportministrarna att mobilitetspaketet tillsammans med efterverkningarna av pandemin kommer att stänga ner många europeiska transportverksamheter.

I Danmark är 3F Transports ordförande Jan Villadsen förargad och menar det är grovt att använda sig av pandemin på detta sätt.

Tysklands EU-parlamentariker Ismail Ertug (S) vill inte se fler förseningar av mobilitetspaketet.
– Det är skamligt att de försöker utnyttja pandemin för att förhala processen. Jag får en stark känsla av att de aktuella länderna använder sig av rådande situation i syfte att montera ner alla sociala rättigheter för chaufförer, säger han till Politico Pro.

Vi kontaktar Peter Lundgren (SD) och han är minst sagt förargad och säger att han håller med Ismail Ertug (S) som också reagerat starkt mot tilltaget.
– Detta är oanständigt! Samma länder har hela tiden gripit efter allt för att stoppa mobilitetspaketet och drar sig alltså inte för att utnyttja en kris i sina försök att nå det de vill, säger Peter med ohöljd irritation.
Han pekar på att dessa länder inte ser på schysst konkurrens utan endast på tillträde till den Europeiska marknaden. Två av ministrarna finns i hans egen grupp.
– De förstår inte vikten av att ha regelverk på plats och att de själva kan drabbas i framtiden. Det rycker de bara på axlarna åt just nu, avrundar Peter Lundgren.

Även Johan Danielsson (S) är bestört över dessa länders nya tilltag.
– Det är både pinsamt och tragiskt att de väljer att utnyttja en pandemi som är en kris för alla i samhället som nu ställs inför stora utmaningar, säger han till oss.

Kommer mobilitetspaketet att ruckas av detta nu? Johan Danielsson säger att mobilitetspaketet inte kommer att påverkas i sak.
– Det finns en majoritet för mobilitetspaketet i parlamentet och det ska genomföras, avrundar Johan Danielsson.

Om artikeln

Publicerad: 2020-04-02 11:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Covid-19 EU Ismail Ertug Johan Danielsson Mobilitetspaketet Parlamentet Peter KLundgren Transportkommissionen