Chaufför Simon Sjöberg och transportledare Marcus Stockberg vid den senast levererade biogasbilen som kör ut varor från Martin & Servera i Norrköping.

Martin & Servera investerar i hållbar fordonsflotta

Distribution med lastbil är en del av Martin & Serveras verksamhet. 500 bilar kör dagligen ut varor till företagets kunder. Som ett steg på vägen mot mer hållbara leveranser, investerar de nu i fler biogasbilar i snabb takt.

– Vid 2019 års början fanns några få biogasbilar i verksamheten. Innan året är över har antalet ökat till ett tjugotal, berättar Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik.

Som en del av företagets långsiktiga hållbarhetsarbete arbetar de dagligen med att effektivisera användningen av energi och resurser. Det kan handla om att öka fyllnadsgraden i bilarna, så att alla bilar som lämnar företagets lastkajer är helt fullastade.

En annan viktig åtgärd är ruttplaneringen – företagets transportplanerare har alltid målsättningen ”så få körda kilometer som möjligt” framför ögonen.
– Vi lägger också en del tid och pengar på att utvärdera och testa ny teknik som kan ge oss en mer hållbar fordonsflotta”, säger Håkan Ekmyr.


Han förklarar att man
har testat biogasbilarna i verksamheten och i och med att antalet tankställen för biogas byggs ut över landet, kan företaget nu börja använda de här bilarna fullt ut.

Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet, på uppdrag av Regeringen, har inneburit att Martin & Servera kunnat snabba på investeringarna i biogasbilar. Inför 2020 planeras investeringar i ytterligare bilar, så att när 2020 går mot sitt slut drivs 40–50 bilar i Martin & Serveras fordonsflotta på biogas.
– Det här handlar om att nå våra långsiktiga mål på hållbarhetsområdet, vi vill ta vårt ansvar för att styra mot ett mindre fossilberoende i samhället, säger Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik.

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-11 11:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen Företagsnyheter Miljö