25 kronor litern för HVO i Danmark när landets första mack öppnar

I Sverige har vi kunnat tanka HVO100 i flera år. I Danmark är det premiär för landets första kommersiella tankstation idag. Men smakar det så kostar det.

Danmarks första kommersiella tankstation för HVO100 öppnar idag klockan 13.30. Den som vill tanka det förnybara bränslet får bege sig till Scania i Ishøj söder om Köpenhamn.

Men att vara ”miljövänlig” har sitt pris. I Danmark mer än i Sverige, åtminstone när det handlar om HVO100, som kostar fem danska kronor mer än diesel (cirka 7,50 svenska) – plus moms(!).

Enligt Motormännens lista över aktuella drivmedelspriser i Europa (uppdaterad den 16 september) kostar en liter diesel 10,79 DKK i Danmark, vilket motsvarar cirka 16,30 svenska.

Omräknat i svenska kronor kostar HVO100 följaktligen cirka 25,60 SEK per liter i Danmark, inklusive moms.


Som jämförelse kan nämnas
att HVO100 hos Circle K och OKQ8 i Sverige, enligt riktpriser på deras respektive hemsidor (5 november 2019), är runt 1 krona dyrare än diesel per liter inklusive moms.

Sannolikt hade prislappen på det danska HVO-bränslet kunna avskräcka vem som helst, men hos Scania i Danmark menar man att prislappen är högst överkomlig. I ett pressmeddelande skriver man att ”trots ett merpris på fem kronor (plus moms), blir slutproduktens pris marginellt högre eftersom transportpriset i slutänden utgör en ganska liten del av varans totalpris”.

Anton Freiesleben är försäljningschef för lastbilar hos Scania Danmark:
– Som exempel kommer en rulle kex i affären att bli ett par öre dyrare om den har distribuerats med HVO, alltså en promilleökning. En transporttjänst som till exempel lämning och upphämtning av en avfallscontainer kommer att bli 30 kronor dyrare vilket betyder ett klimattillägg på endast 1,5 procent i det fall det kostar 2 000 kronor, menar han.

Nu återstår det att se om Anton Freieslebens motivering håller – och att HVO därmed har kommit för att stanna i vårt västra grannland på andra sidan sundet.

Foto: Scania Danmark

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-05 09:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen HVO100 Miljö Scania Danmark