Förare hade 2,39 promille när han körde av vägen – åtalas

Föraren av det polska ekipaget körde den 13 april av vägen och välte utanför Ängelholm. Efter positivt blås, frihetsberövades mannen. Nu har provsvaret kommit och beslut fattats om hans ärende.

Av Heidi Bodensjö och Göran Rosengren

Det var klockan 20.20 lördagen den 13 april, som ett polskt trailerekipage kör av vägen och välter på Höja landsväg som ansluter till E6 vid trafikplats Höja utanför Ängelholm.

Föraren, som är polsk medborgare, blev misstänkt för grovt rattfylleri och fördes till häktet i Helsingborg där ett blodprov togs. I väntan på resultatet har föraren suttit i förvar.

En förundersökning ska i normalfallet vara klar inom 14 dagar och därefter måste beslut fattas om huruvida åtal ska väckas eller inte. Med en dags marginal, kom till sist svaret från Rättsmedicinalverket i Linköping.

Blodprovet visade 2,39 promille. Då ska man ta i beaktande att det ändå gått tid från att utandningsprovet gjordes på plats tills mannen förts från Ängelholm till Helsingborgs polisstation där blodprovet sedan togs.

I fredags, den 26 april, väcktes åtal mot honom för grovt rattfylleri.

I ett liknande rattfylleriärende som Proffs uppmärksammande för drygt fem år sedan, kontaktade vi Peter Björkegren, legitimerad sjuksköterska, alkohol- och drogterapeut på behandlingskliniken Promise i Helsingborg. I det fallet handlade det om att föraren hade 2,41 promille.

Vi frågade Björkegren hur mycket alkohol man skulle behöva dricka för att komma upp i 2,41 promille?
– Svårt att säga. Men man måste ha druckit under en längre tid, annars blir man medvetslös, sade han till Proffs då.
– Troligen dricker den här personen mer eller mindre hela tiden. Den här killen måste genomgå en behandling för sitt missbruk, menade Peter Björkegren.

Budi 2021

Om artikeln

Publicerad: 2019-04-29 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Ängelholm Grov rattfylla Rattfylleri Trafikolycka Trafiksäkerhet Transportfusket