Rattfylleri

Listar alla artiklar taggade med: Rattfylleri

DEBATTARTIKEL

Jörgen Nilsson (KD):

Varför är alkolås inte standard i fordon?

I dagens högteknologiska fordon finns det teknik som övervakar och kontrollerar allt som föraren gör. Det saknas dock en viktig parameter, inget av detta som är standardiserat kontrollerar om föraren är alkohol- eller drogpåverkad.

Rattfull chaufför utan utstationeringsdeklaration körde otillåtet cabotage

En dag på polisens kontrollplats bjuder ofta på både trevliga och otrevliga upplevelser. Så även i söndags i Helsingborg. En uppmärksam chaufför från Bulgarien förhindrade troligtvis att hans ekipage började brinna på motorvägen. Hans kollega från Estland kan däremot knappast kallas för ”hjälte”. Detta efter att ha ertappats med att köra under påverkan av alkohol.

Skärpta straff för olovlig körning och rattfylleribrott

Regeringen vill se skärpta straff och möjligheter att på plats frihetsberöva den som kör olovligt eller är påverkad av alkohol eller narkotika, det framgår i en lagrådsremiss som beslutades igår. Enligt förslaget ska också för återfall i rattfylleribrott normalt dömas till grovt rattfylleri.

Så minskar du risken för tragedier i midsommartrafiken

Midsommarhelgen är en av årets största trafikhelger. Kombinationen av många bilar ute på landets vägar och ett stort intag av alkohol under firandet gör midsommarhelgen till en av de farligaste tidpunkterna på året att köra bil. Och därmed ökar även risken för dig som kör yrkesmässigt. Även om du som kör lastbil yrkesmässigt inte kan ta ansvar för privatbilisternas alkoholintag, har vi fått ta del av Hunter Abbotts, vd för alkomätarföretaget AlcoSense, tips och råd inför den stundande helgen.

Brittisk rattfull chaufför fick fängelse i sex månader

Den brittiske lastbilschauffören körde rattfull och fick fängelse i sex månader, men överklagade domen.

Utbildningsinsats satte stopp för tre otillåtna cabotage

Som en del av en pågående utbildningsinsats inom Polisen, om nationella och internationella transporter, hade trafikpoliser från Malmö och Kävlinge och Helsingborg samlats för att kontrollera den tunga yrkesmässiga trafiken runt Helsingborg. För några åkerier slutade det med en klamp på hjulet.

MHF: ”Skrämmande hantering av rattfyllerilarm”

P4 Väst rapporterar att polisen i Västsverige ofta prioriterar annat före inkomna rattfyllerilarm. Tillgänglig statistik visar att nästan hälften av larmen hamnar långt ner på prioriteringslistan. MHF tycker att det är skrämmande att ett brott som innebär omedelbar livsfara i trafiken inte tas på större allvar.

MHF välkomnar hårdare tag mot rattfylleriet

MHF har i många år hävdat att dagens bristfälliga rattfyllerilagstiftning medför att många notoriska rattfyllerister strax är ute på vägarna igen. I flera fall har detta bevisligen lett till oskyldiga människors död och många anhörigas lidande. En bil är ett dödligt vapen i händerna på en rattfyllerist.
Därför är det mycket positivt att regeringen nu tagit fram ett förslag om skärpning av dessa regler.

Skärpta straff för olovlig körning och rattfylleribrott

Regeringen har igår remitterat förslag som innebär skärpta straff och möjligheter att på plats frihetsberöva den som kör olovligt eller är påverkad av alkohol eller narkotika. Återfall i rattfylleribrott ska normalt dömas till grovt rattfylleri, enligt förslaget.

KD tar initiativ om skärpt straff för rattfyllerister

Kristdemokraterna har idag lämnat in ett utskottsinitiativ för att höja straffet för rattfylleri och olovlig körning samt att införa ett nytt brott: Grov trafikbrottslighet, där straffet ska uppgå till fem års fängelse. Förslaget är utredda och remitterade sedan två tillbaka.