1 651 körtidsöverträdelser – nu vill Bergendahlsgruppen att Ax Transport förklarar sig

Ax Transport, liksom ägarna Ålandsbaserade Transmar, vill inte svara på fler frågor. De bekräftar brott mot kollektivavtalet och att det nu ska bli ordning även på kör- och vilotiderna. Nu förnekar Transmars styrelseordförande att det finns överträdelser mot kör- och vilotiderna. Bergendahlsgruppen är en av Ax Transports kunder som nu har agerat. Och vi frågar Sveriges Åkeriföretag om Ax Transports medlemskap i Fair Transport.

I vår första artikel berättar vi om brottet mot kollektivavtalet som renderar i 100 000 kronor i skadestånd till Transportarbetareförbundet som säger att det finns kunskapsbrister i företaget. Även Ålandstidningen uppmärksammar ärendet i hittills två artiklar.

Transmars styrelseordförande Roger Rundberg säger till Ålandstidningen att Ax Transport inte har fällts för brott mot kör- och vilotiderna.
– Det förekommer inget fusk med kör- och vilotiderna, säger han.

Det stämmer att de inte har dömts, men rapporterna vi tagit del av, visar att överträdelserna finns.

Företagets fordon är uppkopplade mot en stor lastbilstillverkares system för kontroll och rapportering kring fordonsflottan och förarna. Rapporter från detta system visar att överträdelserna har ägt rum. Dessutom har Transportstyrelsen upprättat tillsynsärenden på företaget bland annat för kör- och vilotidsbrott.

Ax Transports vd Henrik Lindahl som tillträdde i juni 2018, säger till oss att han inte förrän september 2018 fick kännedom om problemen med överträdelserna. Han säger också att han hade för avsikt att ta tag i det 2019 med orden ”nytt år, nya möjligheter”.

Något riktigt svar på anledningen till de många kör- och vilotidsöverträdelserna får vi inte.
– Men det ska bli ordning nu, säger han till Proffs.

Både Proffs och Ålandstidningen får av en tidigare anställd veta att ledningen direkt informerats om problemen, men de agerade inte. Den före detta anställde säger att han ville få ordning på överträdelserna. Även Transmars vd Mats Clemes blev informerad.


Antalet överträdelser mot
kör- och vilotider sticker ut.
– Under 24 månader rapporterade systemet in 1 651 överträdelser till åkeriet, säger den före detta anställde vidare. Det är inte bara ”jag glömde ta ut kortet”, utan verkliga körtidsöverträdelser.

Vidare säger han att det finns förarkort som inte tankats ner i företagets dator på över ett år trots påminnelser i rapporterna.

Ax Transport är med i Fair Transport. Tove Winiger, politik- och hållbarhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag. Hur går det ihop?
– Medlemmarna ska naturligtvis följa lagstiftningen. Vi vill inte försvara olagligheter. Misstag kan ske i även den bästa verksamhet, men sätts felaktigt beteende i system är det djupt problematiskt och svärtar ner branschen, säger hon.

Tidigare har Fair Transport varit ett ställningstagande på ganska låg nivå, säger hon. Från och med i april i år kommer Fair Transport att stärkas då det istället blir ett åtagande.
– Det betyder att företaget förbinder sig att arbeta på ett visst sätt som också kan granskas. Detta har länge efterfrågats och kommer att innebära en påtaglig skillnad, säger hon.

Ax Transport kör för ett antal stora företag och en av dem som direkt reagerar när de får kännedom om händelserna, är Bergendahlsgruppen. Andor Döme är transportchef och berättar för oss det nuvarande avtalet med Ax Transport gäller sedan 2016.
– Vi har fått informationen genom er tidning samt ytterligare en källa, säger han till oss. Vi ser allvarligt på det och har begärt in en förklaring från åkeriet.

När den kommer, ska deras ledningsgrupp gå igenom den innan de eventuellt går vidare.
– När vi fått klarhet, kommer vi att uttrycka oss mer i ärendet, sammanfattar Andor Döme.

Artiklarna från Åland kan du ladda ner här
(med tillstånd från Ålandstidningen):


Transmars svenska åkeri erkänner omfattande körfusk
Åkerianställd ”fick gå” när han ville få ordning på överträdelser

Foto: Ax Transport/Facebook

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-07 16:39
Kategori: Nyheter
Taggar: Ax Transport AB Kör- och vilotider Övertidsarbete Transmar Transportarbetareförbundet Transportfusket