Det var full fart på kontrollplatsen. Ekipaget från Dino är för våra läsare bekant då det är knutet till Dinotrans. Det ärendet slutade med böter för otillräcklig lastsäkring som fick kompletteras innan vidare färd. Foto: Roger Ogemar Det var full fart på kontrollplatsen. Ekipaget från Dino är för våra läsare bekant då det är knutet till Dinotrans. Det ärendet slutade med böter för otillräcklig lastsäkring som fick kompletteras innan vidare färd. Foto: Roger Ogemar

Körde på annans förarkort – som tillhörde morddömd

Under fortbildningen för poliser och bilinspektörer i Region Mitt, påkoms bland annat en rejäl överlast på en BK4-väg, obetalda vägavgifter och en förare som körde på en morddömd, utvisad förares förarkort – och som snart själv utvisades.

Föregående vecka har tjugo poliser och bilinspektörer från Region Mitt fortbildats i Sandviken. Utbildningen fokuserar på bland annat flygande inspektion, lastsäkring, internationell trafik, dispenstransporter och viktkontroll.

Bilinspektör Roger Ogemar från Västerås, är kursansvarig och övriga instruktörer är trafikpolis Finn Edlund, bilinspektör Tommy Roos och Erling Arvidsson, gruppchef för trafikövervakningsgrupp 3. Kursen består av tre dagar teori åtföljt av två dagar praktik under vilka 54 lätta och 29 tunga fordon besiktas.

Det resulterar i ett antal olovliga körningar, två körförbud samt sju böter för överskridna lastvikter.
− Det tyngsta ekipaget med 79,5 ton var svenskregistrerat, lastad i Sundsvall på väg till Gävle, säger Ogemar. Vägen har nyligen blivit godkänd för 74 ton varför ekipagebruttot inte fallerade så mycket.

Däremot är det för högt axeltryck på samtliga axlar. Det är svårt att få till en omlastning på plats så ekipaget får, med reducerad hastighet, ta sig till närmaste terminal för omlastning.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Det påträffas även två obetalda
vägavgifter, två kör- och vilotidsbrott samt en förare som kör på en annan persons förarkort.
− Föraren var albansk medborgare utan rätt att arbeta i Sverige och blev ett utlänningsärende med utvisning som följd, säger Ogemar.

Den albanske föraren körde en svenskregistrerad lastbil som hade hyrt in personal från ett bemanningsföretag som i sin tur hyrt in den aktuelle föraren.
− Förarkortet han körde på, var utställt på en annan utländsk förare som utvisats ur Sverige på livstid då denne dömts för mord, säger Roger Ogemar avslutningsvis.

Bland de överlastade 3,5-tonsbilarna som ertappades, är svenskregistrerade fordon i minoritet.

Kursansvarig och instruktörer är nöjda med veckans resultat och denna vecka är det dags för ännu en kurs.
− Vi hoppas det ska gå lika bra med den utbildningen då ytterligare 22 elever ska uppdateras, avrundar Roger Ogemar.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-08 16:30
Kategori: Nyheter
Taggar: BK4 Förarkort Överlast Trafikpolisen Trafiksäkerhet Västerås