Monica Green svarar Thomas Morell

Slutreplik av Monica Green (S)

?Sverigedemokrater har skygglappar?

I mitt förra svar, skriver jag: "vi kan inte ge oss förrän vi kommer åt onyktra, oseriösa, osäkra transporter" och jag upprepar flera gånger att vi måste fortsätta oförtrutet mot droger i trafiken. Att då Thomas Morell sedan påstår att jag är bottenlös arrogant förvånar mig inte, men det är en grov svartmålning av det arbete som pågår.

Men, medan Sverigedemokrater mest bryr sig om att få stora rubriker, får vi andra jobba vidare. Mycket har hänt under mandatperioden, men oerhört mycket återstår.

Inom ramen för nystarten av nollvisionen, har Trafikverket och polisen startat samarbetsprojektet Nyktra. Det Morell kallar tomma ord är i stället beslut och åtgärder med satsningar på 78 miljoner kronor under 2018-2020 varav 63 miljoner kronor för investeringar i automatiska nykterhetskontroller och 15 miljoner kronor för drift av dessa.

Förutom att permanenta alkobommar och bygga ut dem till fler hamnar, har regeringen också uppdragit åt Trafikverket att ta fram mobila lösningar för automatisk nykterhetskontroll som kan användas på andra lämpliga platser.

Nyktra-projektet kommer att utmana dagens hantering av onykterhet i trafiken och det gäller både teknik och lagstiftning. Konceptet för nykterhetskontroller ska utvecklas och genomföras på strategiskt viktiga platser i trafikmiljön.

Men, jag menar också att vi måste bygga förebyggande med människors attityder och beteenden i trafiken. Det är där folkbildning, NTF:s ”don’t drink and drive” och upplysning med flera åtgärder, kan bidra till att förhindra det fruktansvärda med alkohol och andra droger i trafiken.

Jag upprepar: Vi kan inte ge oss förrän vi kommer åt onyktra, oseriösa, osäkra transporter. 

Monica Green
Socialdemokraterna

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-04-25 13:22
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkobommar Monica Green NTF Nykterhetskontroll Nyktra-projektet Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Thomas Morell