En magnet som denna kostar några tior i järnaffären. Men om man använder den på fel sätt kan det bli mycket dyrt. Magneten på bilden är inte densamma som polisen i Danmark hittade.Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

Magnet på växellådan kostar polskt åkeri 390 000

I går morse, torsdag, stoppades ett polsk ekipage av danska Tungvognscenter Syd. Den 50-årige, polske chauffören verkade nervös och anledningen till det skulle snart visa sig. Färdskrivaren hade nämligen inte registrerat någon körning vid tidpunkten då ekipaget stoppades.

När polisen tog sig en närmare titt på fordonet, hittade man en kraftig magnet på kitasgivaren, alltså den givare på växellådan som skickar signaler till färdskrivaren när fordonet rullar. Magneten förhindrar dessa signaler, vilket innebär att färdskrivaren sätts ur spel.

Chauffören erkände att han hade fuskat och den efterföljande utredningen visade att magneten hade använts vid tio tillfällen under den senast gångna månaden.

Totalt kostar tilltaget åkeriet och chauffören 275 000 danska kronor (cirka 390 000 svenska), pengar som åkeriet inte hade men som måste betalas innan man får tillbaka sin dragbil av den danska polisen. Åklagaren kommer dessutom att kräva att den danska staten tar hand om förarens körkort.

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-03-16 13:33
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Magnet Manipulation Rättsfall Tungvogncenter Syd