Fotograf: Domstol.dk

Dryga böter och fängelse för fuskande chaufförer – i Danmark

Tungvognscenter Syd ser till att det danska rättssystemet inte tillåts ligga på latsidan. Den här veckan har två chaufförer, en dansk och en turkisk, fått erfara hur den danska rättvisan ser på transportfusket.

I måndags dömdes en 69-årig dansk chaufför till böter av rätten i Odense för att ha kört lastbil utan att ha rätt körkortsbehörighet. För detta får han betala 90 000 danska kronor, vilket motsvarar cirka 125 000 svenska.

Det var den 5 november förra året som han stoppades av Tungvognscenter Syd. Polisens undersökning visade att mannen vid 25 tillfällen hade kört olagligt.

69-åringen dök aldrig upp i rättssalen och det är därför okänt om hur han ställer sig till domen, skriver den danska polisen i ett pressmeddelande.

Två dagar senare, i onsdags, dömdes en 47-årig turkisk förare till fängelse i en månad samt utvisning från Danmark med sex års inreseförbud för att ha förfalskat uppgifter i sina transportdokument.

Det hela började den 16 januari då Tungvognscenter Syd stoppade det turkiska ekipaget.
– Chauffören visade fram ett tredjelandstillstånd och en fraktsedel som visade att han kört med varor från Turkiet till Danmark. Men en närmare undersökning visade att detta inte kunde stämma, berättar specialåklagare Pernille Moesborg.

Chauffören ställdes inför häktningsdomstolen, vilket resulterade i att mannen hamnade i fängsligt förvar.

I onsdags föll så domen mot honom i Sønderborgs tingsrätt.
– Den turkiske föraren nekar till att ha begått något brott men valde ändå att godta domen.

Chauffören får nu sitta kvar i danskt fängelse i väntan på utvisning.

Om artikeln

Publicerad: 2018-02-15 09:41
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Tungvognscenter Syd Turkiet