När chauffören greps för andra gången, befann han sig i den här bilen. Nu jagas han återigen av den svenska rättvisan. Fotograf: Arkivbild

Drogad olyckschaufför häktad i sin frånvaro

År 2016 körde den drogade, holländske chauffören mot rött ljus i Helsingborg och krockade med en kvinna i personbil. Kvinnan skadas svårt. Chauffören har därefter ertappats ytterligare en gång (i Helsingborg) med att vara drogad. Mannen har sedan, vid två tillfällen, valt att inte dyka upp i tingsrätten och har nu därför häktats i sin utevaro.

Helsingborgs Dagblad rapporterade i maj 2016 om en drogad, holländsk chaufför som körde mot rött ljus i en korsning i Helsingborg. Med full kraft rammar chauffören en personbil, vars kvinnliga förare skadas svårt.

Mannen grips men släpps snart på fri fot. Körkortet fick han dessutom behålla.

Efteråt jagade polisen honom med ljus och lykta för att kunna hålla fortsatta förhör. Han greps igen, förhördes och släpptes på nytt.

Strax därefter kommer svaret på de medicinska proverna som togs, vilket visade att föraren även vid det andra gripandet var drogad.

Den 14 september i år kallades mannen till rättegång i Helsingborgs tingsrätt. Han dök aldrig upp.

I torsdags, den 30 november, var mannen på nytt kallad till tingsrätten men inte heller den gången inställer han sig.

Kammaråklagare Gustav Friman förklarar för rätten att den samlade brottslighetens straffvärde motsvarar fängelse i sex månader och att häktning därför inte kan anses vara oproportionerligt.

Tingsrätten beslutar att häkta chauffören i sin utevaro. ”/N.N/ är på sannolika skäl misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada grovt brott och grovt rattfylleri den 31 maj 2016 i Helsingborg. Det finns risk för att /N.N/ avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Skälen för häktning uppväger det intrång eller men som åtgärden kan innebära för /N.N/. På grund härav förklarar tingsrätten /N.N/ häktad i sin utevaro”, skriver tingsrätten i sin motivering.

 

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-05 09:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Drograttfylla Helsingborg Rättsfall tingsrätten Trafikolycka Trafikpolisen