I den här bilen befann sig den efterlyste chauffören när han greps i helgen.

Orsakade allvarlig olycka i drogat tillstånd

Efterlyst chaufför greps av trafikpolisen

Den drogade, holländske chauffören körde mot rött ljus i en korsning i Helsingborg. Med full kraft rammar han en personbil, vars förare skadas svårt. Lastbilschauffören grips men släpps snart på fri fot. Körkortet fick han dessutom behålla. Efteråt har polisen jagat chauffören med ljus och lykta för att kunna hålla fortsatta förhör med honom. I helgen påträffades han av trafikpolisen i Helsingborg.

Den 31 maj förra året inträffade en trafikolycka i en korsning i Helsingborg. En holländsk långtradare körde mot rött ljus, med full kraft in i sidan på en personbil av det mindre slaget. Den kvinnliga personbilsföraren skadades svårt. Polisen misstänkte att lastbilschauffören var drogad, vilket också besannades av det blodprov som togs.

Undersökningar visade också att chauffören hade brutit mot kör- och vilotiderna. Rejält.

Före olyckan hade han till exempel kört i 16 timmar, därefter åkt färja för att sedan fortsätta norrut i Sverige. När han kom till Helsingborg, tog färden slut. Mot den lilla personbilen.

Långa körpass och nästan obefintliga raster var inget undantag. Enligt färdskrivaren hade chauffören haft ungefär samma körmönster under överskådlig tid tillbaka.

Den kvinnliga personbilisten bröt bland annat översta kotan i nacken, bäckenbenet, tolv revben och en arm. Hundra sidor sjukhusjournal, fruktansvärd smärta, lång rehabilitering och en frustration över våra rättsvårdande instansers misslyckande är exempel på det kvinnan har tvingats genomlida efter olyckan, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Och chauffören då? Efter olyckan valde åklagaren att försätta honom på fri fot. Han ansåg nämligen att det inte förelåg någon flyktfara. Men föraren försvann och på det holländska åkeriet hade man inte en aning om vart han hade blivit av.

Inte ens chaufförens körkort hade omhändertagits av polisen, trots misstänkt drograttfylla och rödljuskörning.

Han efterlystes senare och i lördags blev det jackpot. Trafikpolisen i Helsingborg hittade chauffören. Han körde för samma åkeri som han gjorde när olyckan inträffade och hade i helgen stannat till i staden för att hålla sin veckovila.

Mannen greps. Nu kunde ärendet få sitt fortsatta rättsliga efterspel.

Under söndagen valde rådman Jonas Lindgren vid Helsingborgs tingsrätt att åter släppa mannen på fri fot.
– Åklagaren ville att han skulle häktas på grund av flyktfaran och att han inte skulle gå att få tag på senare, men min bedömning är att det får vi visst, säger Lindgren.

– Det är normalt att man inte sitter frihetsberövad i avvaktan på att tingsrätten håller huvudförhandlingen, tillägger Jonas Lindgren som ännu en gång understryker att han är säker på att kunna få kontakt med föraren när, och om, det blir dags. 

Åklagare Magnus Larsson i Helsingborg, har jouren när den holländske föraren tas in i helgen. Efter olyckan i maj, har föraren efter förhör varit på fri fot, men när det sista förhöret skulle göras med honom, gick han inte att nå varpå förundersökningsledaren Marie Thor begärde att få honom efterlyst.

I helgen hittade trafikpolisen honom.
– Ja, det stämmer, säger Magnus Larsson. Och innan gårdagens häktningsförhandling gjordes, hördes han en sista gång av polisen samt blev slutdelgiven, så när häktningsförhandlingen började, var förundersökningen färdig.

Om – och i så fall när – åtal väcks, blir det tingsrättens bekymmer att få mannen delgiven.
– Personen kör regelbundet på Sverige och har nu uppgett adresser som tidigare inte varit kända, säger Larsson.

Framgick det av det material du lämnade in att det varit just problem med att nå personen?
– Jo, det framgick, men nu har förhöret gjorts, polisutredningen är färdig och vi väntar på att åklagaren ska fatta beslut om huruvida åtal ska väckas, säger Larsson.

Om åtal väcks, återstår det att se om det går att delge honom och få honom hit.
– Domstolen har gjort den bedömningen att de ska gå att få tag på honom, säger Magnus Larsson.

Marie Thor kan inte se annat än att det blir ett åtal. Och att chauffören kommer att bli dömd, är något som hon är tvärsäker på.
– Att köra mot rött ljus, drogpåverkad, och dessutom orsaka en allvarlig olycka kan inte sluta med annat än ett fängelsestraff, är den bedömning hon gör.

Thor är däremot av inställningen att chauffören borde ha stannat kvar i polisens förvar.
– Nu hade vi honom här. Vi vet ju hur svår han har varit att få tag i.

När olyckan inträffade i maj, tog polisen inte hand om förarens körkort. Varför inte?
– Ett mänskligt misstag av poliserna på plats. En rödljuskörning innebär i sig indraget körkort, punkt slut, förklarar Marie.

I helgen rättades dock det misstaget till. Även om föraren kunde knalla ut ur polishuset under söndagen, gick han åtminstone därifrån utan körkort.

Proffs har försökt att nå åkeriet för en kommentar.

Glöm inte att gilla tidningen Proffs på facebook! På så sätt missar du inte våra spännande artiklar…

Om artikeln

Publicerad: 2017-01-16 16:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagare Drograttfylla Helsingborg Rättsfall Trafikolycka Trafikpolisen