Tungvognscenter Syd på offensiven

Chaufför utan körkort får böta 170 000 – och blir av med sin personbil

Proffs följer fortsatt den danska polisens arbete med att stävja trafikbrott på andra sidan sundet. Den här gången berättar man om en rad "AdBlue-fuskare" och en körkortslös chaufför som fick ett rejält straff serverat av rätten i Kolding. Eller vad sägs om förverkad personbil och motsvarande cirka 170 000 svenska kronor i böter för något som började med en fortkörning?

Danska Tungvognscenter Syd fortsätter sina målinriktade kontroller för att avslöja AdBlue-fuskare. För lite drygt en vecka sedan satte de på nytt upp en kontroll vid den dasnk-tyska gränsen i Padborg. Åtta av 20 kontrollerade fordon visade sig ha manipulerat lastbilarna med så kallade ”AdBlue-killers”.
– Vi fann att man hade manipulerat AdBlue-systemet på två lastbilar från Polen, två från Bulgarien, två från Rumänien, en från Litauen samt en från Holland, berättar kommissarie Stig Simonsen vid Tungvognscenter Syd.

Föraren av det holländska ekipaget hade dessutom brutit mot kör- och vilotidsbestämmelserna, vilket medförde böter på 20 000 danska kronor (cirka 27 000 svenska).

En litauisk förare kunde inte visa upp tillståndet för godstrafik och fick därför böta 5 000 danska kronor (närmare 7 000 svenska). Han fick inte heller lämna platsen förrän tillståndet kunde visas för polisen.

Det allra flesta som ertappas av dansk polis med att bryta mot lagen brukar få betala dyrt. Men att använda AdBlue-killers är sannolikt något av det billigare fusket man kan ägna sig åt. Enligt uppgifter till tidningen Proffs kostar förseelsen 1 000 danska kronor.

Veckan efter polisens ”AdBlue”-offensiv, behandlade rätten i Kolding ett ärende som handlar om en 22-årig dansk medborgare, tillika chaufför, som med sin personbil ertappades med att köra för fort. Så pass fort att han skulle förlora sitt körkort. Om han hade haft något, vill säga. Det visade sig nämligen att 22-åringen redan hade blivit av med sitt körkort för en tidigare, allvarlig förseelse.

Vid den senaste fortkörningen gjorde dock mannen ett misstag. Eftersom han inte hade något körkort, valde han att sticka sitt förarkort i händerna på polisen. Misstaget med det bestod i att polisen fann sig snabbt och bad kollegorna på Tungvognscenter att kontrollera kortet.

Kontrollen visade att mannen vid 16 tillfällen hade kört lastbil under tiden hans körkort var indraget. Något som bokstavligt talat fick rätten att gå i taket. Ytterligare sex månaders indraget körkort samt 122 500 danska kronor i böter (cirka 170 000 svenska).

Som lök på laxen valde rätten att även konfiskera mannens personbil, som nu är förverkad.

Om artikeln

Publicerad: 2017-06-22 13:36
Kategori: Nyheter
Taggar: Adblue Danmark Fortkörning Tungvognscenter Syd