Lena Nitz.Fotograf: Polisförbundet

Polisförbundets Lena Nitz om åtgärderna mot poliskrisen:

Otillräckliga åtgärder fem i tolv

Rikspolischef Dan Eliasson har idag presenterat åtgärder för hur han tänker förbättra polisen. Bland annat vill man anställa 600 fler civilpoliser, bygga ut polisutbildningen och se över polisorganisationen.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz förklarar att polisen är i kris och att man nu vidtar otillräckliga åtgärder fem i tolv.
– Det behövs mycket mer för att kunna garantera medborgarnas trygghet, bygga upp förtroendet för högsta ledningen i det hårt sargade poliskåren och göra polisyrket attraktivt igen, menar hon.

Hon berättar vidare att krisen går att se i den allt större mängd poliser som nu slutat.
– Hittills i år har nästan tre poliser per dag lämnat in polisbrickan och lämnat yrket. Fortsätter utvecklingen som det gjort hittills skulle en femtedel av kåren vara försvunnen till 2020. För att stoppa den allvarliga krisen måste det till en rejäl polislönesatsning och högre löner för en hårt pressad kår.

Men, menar hon, det kommer inte räcka.
– Vi behöver bli fler än så för att klara vårt uppdrag och ha en dräglig arbetsmiljö. Och sedan måste polismyndigheten omedelbart vidta åtgärder kopplat till lön och anställningsvillkor för att behålla de poliser som finns kvar, säger Lena Nitz.

– Det är positivt att man anställer fler. Samtidigt kan man inte ersätta poliser med civila. De civila som anställs nu måste ha i uppdrag att avlasta så att poliser kan utföra de arbetsuppgifter som kräver polisiär kompetens. Poliser lägger fortfarande allt för mycket tid på att stå vid kopiatorer, vakta arresten och sitta i receptionen och lägga alltför mycket arbetstid på administration. Det är orimligt i dagens läge, där poliser behövs i yttre tjänst och för att utreda brott, säger Lena Nitz.

– Rikspolischefen måste ta tydliga initiativ i hur vägen till ökat fackligt inflytande ska se ut. Relationerna mellan fack och arbetsgivare är idag oerhört ansträngda. Rikspolischefen har hittills visat väldigt lite intresse för samverkan i praktiken, förklarar Nitz.

Lena Nitz ser ingen annan utväg än att ändra i organisationen.
– Jag hoppas att den toppstyrning vi sett nu skrotas. Fler beslut behöver tas närmare poliserna och verksamheten formas utifrån de lokala förutsättningarna.

Om artikeln

Publicerad: 2016-09-09 14:09
Kategori: Nyheter
Taggar: Dan Eliasson Lena Nitz Polisförbundet Polisorganisationen Trafikpolisen